Izrael megszakítja kapcsolatait Arafattal

Vágólapra másolva!
Izraeli helikopterek rakétákat lőttek ki csütörtök hajnalban a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin Rámalláh városra, ahol Jasszer Arafat palesztin vezető is tartózkodik. A megbékélés a palesztinok és Izrael között reménytelennek látszik: az izraeli kormány úgy döntött, megszakít minden kapcsolatot Jasszer Arafattal.
Vágólapra másolva!

A rakéták célpontjai sajtójelentések szerint a palesztin vezető hivatalának közelében voltak. Nem tudni, Arafat pontosan hol tartózkodott a támadás időpontjában. Az Apache helikopterek legalább tíz rakétát indítottak. Támadásukat követően izraeli harckocsik hatoltak be a városba. Az izraeliek állítólag elfoglalták az egyik palesztin rádió épületét, amely csupán mintegy száz méterre található Arafat főhadiszállásától. Izrael szerda éjjel folyamatosan támadott palesztin biztonsági célpontokat Gáza és Náblusz városában is F-16-os vadászgépekkel.

Helyszíni tudósítások szerint összesen tizenhárom hullámban bombáztak rendőrségi, biztonsági, illetve a Force 17 elitegységhez tartozó célpontokat. Mindez válasz volt arra, hogy szerdán palesztinok több merényletet követtek el izraeliek ellen, és megöltek tíz polgárt.

Az Arafat vezette Palesztin Hatóság ugyan elítélte a merényleteket, és úgy döntött, bezáratja a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek irodáit, mindez azonban izraeli és amerikai megítélés szerint nem elégséges a terrorista cselekmények beszüntetésének érdekében. Palesztin források csütörtökön közölték, hogy a szerdai merényletek legvéresebbikét - a zsidó telepeseket szállító busz ellenit - a Hamász egy fegyverese követte el.

Mindemellett az izraeli kormány szerda éjjel úgy döntött, megszakít minden kapcsolatot Jasszer Arafat palesztin vezetővel, mert utóbbi nem tesz eleget a terrorizmus megfékezése érdekében. A szerdai palesztin merényletek miatt összehívott rendkívüli ülésén a biztonsági kabinet ismét értésre adta: Izrael ezentúl saját eszközeivel védi meg magát - idéznek a hírügynökségek egy név nélkül nyilatkozó kormányforrást.

Korábban:

Izrael visszavág

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről