A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Vita az afganisztáni nemzetközi erőről

Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint a brit és a német kormány még mindig nem ért egyet a nemzetközi erő vezetésének kérdésében, és afgán részről is igényt tartanak az akcióba való beleszólásra. Eközben az afgán átmeneti kormány vezetője Zahir Sah exkirállyal tárgyal.
Vágólapra másolva!

Hamid Karzai, az afgán átmeneti kormány kijelölt elnöke hétfő este Rómába érkezett, hogy Muhammad Zahir Sah exkirállyal a kabuli hatalommegosztásról, valamint az Afganisztánba küldendő nemzetközi erőről tárgyaljon. Karzai megszakította útját a londoni repülőtéren, megbeszélést folytatva brit tisztségviselőkkel.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a brit-német vita késleltetheti az Afganisztánra vonatkozó ENSZ-határozat elfogadását, amit keddre terveztek a Biztonsági Tanácsban. A brit és a német kormány ugyanis még mindig nem ért egyet a nemzetközi erő vezetésének kérdésében, és afgán részről is igényt tartanak az akcióba való beleszólásra. E nézeteltérések miatt alighanem csak egy brit előőrs telepíthető Kabulban Karzai szombaton esedékes hivatalba lépéséig.

A Bundestag külügyi bizottságának elnöke úgy vélte, hogy helytelen lenne a nemzetközi erőt brit parancsnokság alá rendelni. A britek többször viseltek már hadat Afganisztánban, és megszállóknak tekinthetnék őket - fejtegette Ulrich Klose a Phoenix tévéállomásnak, miután a londoni kormány hivatalosan megerősítette készségét az (ötezer fősre tervezett) erő vezetésére.

Az ABC-tévé úgy értesült, hogy Pakisztánban amerikai különleges erők "koordinálják" az al-Kaida menekülő harcosai utáni hajszát, és az ottani fogolytáborokban CIA-ügynökök vesznek részt a csaknem száz szökevény kihallgatásában. Az NBC-tévé szerint az afganisztáni Kandahár térségében amerikai tengerészgyalogosok harminc hadifogoly befogadására alkalmas tábort építenek. Ebben a táborban válogatják majd ki azokat, akiket aztán amerikai hadbíróság fog felelősségre vonni.

Korábban:

Az EU békefenntartókat küld Afganisztánba

Bojkott az új afgán kormány ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!