Újabb amerikai egységeket küldenének Tora Borába

Vágólapra másolva!
A The New York Times értesülése szerint az amerikai hadsereg újabb egységeket tervez küldeni a kelet-afganisztáni Tora Bora helységbe Oszama bin Laden szaúdi terroristavezér kézre kerítésére.
Vágólapra másolva!

Az újabb, "több száz fős" szárazföldi vagy tengerészgyalogos kontingens átvezénylésére Tommy Francks tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai egységek főparancsnoka tett javaslatot a Pentagonnak küldött bizalmas jelentésben. Francks azzal indokolta felvetését, hogy az afganisztáni szövetségesek nem képesek vagy pedig egyszerűen nem akarják teljesen ellenőrzésük alá vonni a térséget.

Victoria Clarke, a Pentagon szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni a The New York Times értesüléseit, arra hivatkozva, hogy az afganisztáni hadműveletek kezdete óta a védelmi minisztérium soha nem jelentette be előre a közeljövő katonai akcióit. Csupán annyit mondott, hogy az Egyesült Államok katonái és afgán szövetségesei folytatják a Tora Bora barlangjainak és alagútjainak "megtisztítását". Időközben a brit haditengerészet 53 katonája érkezett Afganisztánba a nemzetközi biztonsági erők első egységeként. Mint Matt Jones parancsnok Bagramban a sajtónak elmondta, az egység biztosítja többek között a kabuli átmeneti kormány szombati beiktatását.

Az Amnesty International (AI) csütörtöki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az afganisztáni háború emberi áráról szinte egy szó sem esik, a nemzetek közössége szinte kizárólag az új ideiglenes kormányra, illetve az Oszama bin Laden elleni hajtóvadászatra figyel. A nemzetközi emberi jogi szervezet küldöttsége a közelmúltban ellátogatott az afgán-pakisztáni menekülttáborokba, és számos olyan menekülttel beszéltek, akik családtagjaikat vesztették el az amerikai bombázásokban.

Az AI szerint az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának nyilvánosságra kellene hoznia mindazokat az információkat, amelyek a bombázásokra, azok célpontjaira, valamint a civil áldozatok becsült számára vonatkoznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!