Csapatösszevonások India és Pakisztán határán

Vágólapra másolva!
Pakisztán vasárnap hivatalosan tiltakozott Indiánál az újdelhi pakisztáni nagykövetség egy diplomatájának "elrablása" és "megkínzása" miatt. India eközben, Pakisztánhoz hasonlóan, csapatösszevonást hajtott végre a két ország határának közelében.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni külügyminisztérium szerint az újdelhi nagykövetség diplomatáját az indiai titkosszolgálat ügynökei rabolták el bevásárlás közben az egyik újdelhi piacon. Kihallgatás közben teljesen pucérra vetkőztették, ütlegelték és kínozták, külső és belső sérüléseket okozva neki. A pakisztáni diplomatát öt óra múltán elengedték, de aláírattak vele egy vallomást, amelyben beismeri kémtevékenységét - idézte az AFP az iszlámábádi közleményt, amelyből nem derült ki, hogy a kémkedéssel vádolt diplomata milyen beosztásban van az újdelhi követségen.

Eközben India csapatösszevonást hajtott végre a két ország határának közelében - jelentette be George Fernandes indiai védelmi miniszter. Újdelhi ezzel válaszolt arra, hogy Pakisztán mozgósított egy tartalékos hadosztályt. Az összevont indiai erők között harckocsizó és tüzérségi egységek is találhatók.

A két ország között amúgy is feszült viszony december 13-án éleződött ki, amikor egy, az indiai parlament épületénél végrehajtott öngyilkos merényletben tizennégyen vesztették életüket. India Pakisztánt vádolta az iszlám szélsőségesek támogatásával.

Korában:

India visszahívta pakisztáni nagykövetét
(2001. december 21.)

India nem zárja ki a háború lehetőségét Pakisztánnal
(2001. december 19.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről