Zeman Arafatot Hitlerhez hasonlította

Vágólapra másolva!
Milos Zeman cseh kormányfő egy izraeli napilapban Adolf Hitler náci diktátorral összehasonlíthatónak nevezte Jasszer Arafat palesztin vezetőt. A politikus később hiába hivatkozott arra, hogy a Háárec pontatlanul adta vissza szavait, addigra már magára vonta az Európai Unió, Ausztria és a palesztinok vezetésének bírálatát, haragját.
Vágólapra másolva!

Az izraeli látogatáson tartózkodó Zeman a terrorizmus ellenfeleként mutatkozott be, és azt a nézetet hirdette, hogy terroristákkal nem szabad tárgyalásokba bocsátkozni. - A maga korában Hitler volt a világ legnagyobb terroristája, és senki sem kérte a vele való tárgyalást, mint ahogy ma sem szabadna tárgyalni terroristákkal - mondta.

"Természetesen igen" - válaszolta a miniszterelnök az izraeli lapnak arra a kérdésére, hogy véleménye szerint hasonlítható-e Hitlerhez Jasszer Arafat palesztin vezető. "Nem az én tisztem véleményt mondani Arafatról, de bárki, aki támogatja a terrorizmust, bárki, aki törvényes eszköznek tartja azt, bárki, aki az ártatlan emberek halálát okozó terrorizmust alkalmazza, az én szememben terrorista. Ugyanez vonatkozik mindenkire, aki finanszírozza a terrorizmust" - ismertette a kormányfő szavait a CTK cseh hírügynökség.

"Ariel Saron izraeli miniszterelnök keresve sem találhatna Zemannál lelkesebb támogatót a politikájának" - írta bevezetőjében az izraeli újság. Később, a hétfői nap folyamán cseh újságíróknak nyilatkozva Zeman azt mondta, hogy "nagy meglepetéssel" olvasta a Háárecben megjelent interjút, majd kijelentette, hogy abban ő nem említett konkrét neveket.

Az Európai Unió Brüsszelben ülésező külügyminiszterei hétfő este mindenesetre elfogadhatatlannak minősítették a cseh kormányfőnek a Háárecben megjelent fejtegetéseit. Az elnöklő spanyol Josep Piqué elmondta, hogy a külügyminiszterek aznap szereztek tudomást az interjúról és visszautasítják az abban foglaltakat. Piqué szerint azonban mindenekelőtt tisztázni kell, hogy az újságban megjelentek pontosan fedik-e Zeman szavait.

Ausztriában is több politikus bírálta élesen Zemant. Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter "nagyon abszurdnak" nevezte a cseh kormányfő álláspontját, míg Werner Fasslabend parlamenti alelnök úgy értékelte, hogy Zeman "ezzel a húzásával kirekesztette magát a komoly politikusok köréből". (A cseh miniszterelnök korábban Jörg Haidert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori vezetőjét is Hitlerhez hasonlította.)

Határozottan elítélte a cseh politikus "botrányos kijelentéseit" Jasszer Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter is.

Korábban:

Nagykoalíció lehet Csehországban

Újabb öngyilkos merénylő a Gázai-övezetben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről