Brutálisan toloncoltak ki szomáliaiakat Amerikából

Vágólapra másolva!
Brutális bánásmóddal vádolja az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatalát harminc Amerikából kitoloncolt szomáliai. Többségük még tizenévesként érkezett Amerikába, Fawzia Abdi Mohamedet tíz évvel letelepedése után toloncolták ki az országból. A menekülteket megbilincselve szállították haza, holott egyikük sem követett el semmilyen bűncselekményt. Legtöbbjük családjukat voltak kénytelenek otthagyni. 
Vágólapra másolva!

Harminc, Amerikában élő szomáliai azt állítja, hogy az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatala brutális körülmények között, illegálisan szállította vissza őket Szomáliába. A hivatal emberei két hete csaptak le, körbevették a bevándorolt afrikaiakat, és egy repülővel azonnal Szomáliába szállították őket. Az út során a férfiakat megbilincselték.

A hazaküldött szomáliaiak tizenévesen menekültek el a hazájukban dúló polgárháború elöl. Az észak-afrikai országban jelenleg is polgárháború van, tíz évvel azután, hogy az Egyesült Államok által vezetett stabilizációs akció kudarcot vallott.

A 24 éves Fawzia Abdi Mohamed – az egyetlen nő a kitoloncoltak között – azt mondja: 10 éve él Atlantában, villanyszerelőként dolgozik. Azt állítja: kora reggel hurcolták el az otthonából, még a munkahelyét sem értesíthette.

"Ahányszor csak kérdeztem valamit, mindig azt mondták, pofa be. Nem mondtak nekünk semmit, egyetlen információt se árultak el. A csótányokkal emberibben bánnak, mint velünk"

A 23 éves Abdirizak Mohamud Mohamed főiskolai hallgató. Ő húsz éve él a szüleivel és nyolc testvérével az Egyesült Államokban. Rokonai most is az Amerikában élnek.

Abdirizak Mohamud Mohamed szintén azt állítja: csak annyit mondtak a Bevándorlási Hivatal munkatársai, hogy pofa be. A Times azt írja, hogy a menekültek nagy része egy mocskos szállodában él Mogadisuban egyetlen fillér és útlevél nélkül.

Yussuf Hussein az Intel Corp munkatársa volt, évente 70 ezer dollárt keresett. Ő azt állítja: a hivatal munkatársai letartóztatásakor nem voltak hajlandók tájékoztatni őt arról, hogy mivel vádolják. Mikor bezárták cellájába, nem engedték, hogy felhívja ügyvédjét vagy a Bostonban élő feleségét és gyermekeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről