Izrael bocsánatot kért a palesztin gyermekek haláláért

Vágólapra másolva!
Hétfő délelőtt is folytatták megtorló támadásaikat az izraeli erők palesztin célpontokkal szemben. Egy izraeli tank palesztin gépkocsikra lőtt, amelyekben nők és gyermekek is tartózkodtak, és állítólag öngyilkos merényletre készülődtek. A harcokban legalább tíz palesztin halt meg. Izrael később bocsánatot kért a nők és a gyermekek lelövéséért.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg bocsánatot kért amiatt, hogy hétfőn tankjaik kilőttek egy palesztin gépkocsit, melyben nők és gyermekek utaztak. A magyarázat szerint egy palesztin rendőröket szállító gépkocsit mértek be a Rámalláh közelében lévő al-Amri menekülttáborban, azonban a lövedék egy közelben tartózkodó másik autót talált el. A lövés nyomán hat palesztin civil vesztette életét, közük nők és gyermekek. A Jerusalem Post szerint a halottak között volt a Hamasz egyik vezetőjének felesége és két gyermeke is.

Az izraeliek hétfőn megnyitották a rafahi határátkelőt is, amely az egyetlen közvetlen összeköttetés egyipotm és a palesztin területek között. Az átkelőt még vasárnap zárták le - írja az MTI.

Hétfőn hajnalban az izraeli hadsereg tankokkal rohamozta meg a Dzsenin menekülttábort, a Jordán nyugati partjának palesztinok ellenőrizte északi részén. Palesztin jelentések szerint legalább négy palesztin meghalt, és több tucat ember megsérült a heves tűzharcban, amelybe dél körül izraeli harci helikopterek is bekapcsolódtak. A palesztinok itt azzal vádolták meg az izraelieket, hogy nem engedték a sérültek elszállítását a mentőknek.

A halottak között két nő van, és az Al-Aksza Mártírjainak nevezett csoport egyik vezetője - Amdzsad al-Fakhuri - is életét vesztette. A férfit már régóta körözte az izraeli titkosszolgálat. Ez a szervezet - valamint az Iszlám Dzsihád - vállalta magára a felelősséget a szombati és vasárnapi terrortámadásokért, melyekben több mint húsz izraeli vesztette életét.

A mára virradó éjjeli és a vasárnapi izraeli megtorló akciók előzménye, hogy szombaton és vasárnap több mint húsz izraeli halt meg egy öngyilkos merénylő és egy palesztin orvlövész támadásaiban. Az újabb terrorcselekmények miatt vasárnap késő esti ülésén az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy fokozzák a katonai nyomást a palesztinokkal szemben. A Jerusalem Post Ariel Saron miniszterelnököt idézte, aki szerint a hadsereg több menekülttábort is kész megszállni, hogy megakadályozzák az ott menedékre lelő terroristák akcióit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről