Veszélyes banditákat tettek ártalmatlanná Brazíliában

Vágólapra másolva!
A brazil rendőrség kedden tűzharcban megölt 12 banditát, akik épp úton voltak a Sao Pauló-i állami repülőtér felé, hogy kiraboljanak egy készpénzzel megrakott repülőgépet.
Vágólapra másolva!

A rendőrök Sao Paulótól mintegy száz kilométerre délre, egy országúti fizetőkapunál lepték meg a banditák autókonvoját, amely egy turistabuszból és legalább három kisteherautóból állt. A konvojban utazó mintegy húsz fegyveres rablóból ötöt tudtak letartóztatni, néhányuknak az egyik autóval sikerült kitörniük az ostromgyűrűből. A rajtaütésben részt vevő nyolcvan rendőrből egy sem sebesült meg.

A brazil nyomozó hatóságok a múlt héten kapott névtelen bejelentésből tudták, hogy az ország talán legkegyetlenebb bűnbandája, az úgynevezett Fővárosi Egyes Számú Parancsnokság kirabolni készül egy repülőgépet, amely bankfiókoknak szánt készpénzzel érkezik Sao Paulóba.

Az egyik helikopterről készített televíziós beszámolóban a nézők rendőrautók gyűrűjébe zárt fehér turistabuszt láthattak, amelynek ajtaja körül vörösre festette az úttestet a lelőtt banditák vére.

A Fővárosi Egyes Számú Parancsnokság (PCC) bebörtönzött bűnözők által létrehozott, de a börtönökön kívül is működő bűnszervezet, amelynek vezetői a rács mögé becsempészett mobiltelefonok segítségével irányítják szabadlábon lévő társaikat. A szervezetbe való bekerülésért - ami egyben védelmet is jelent más bűnszövetkezet tagjaival szemben - jelentős összeget kell fizetni. Szakemberek szerint Sao Paulo államban (Brazília legnépesebb és leggazdagabb államában) a PCC ellenőrzi a fegyver- és kábítószer-, valamint az illegális mobiltelefon-kereskedelem döntő részét, de szöktetési piacot is működtet. Erejének demonstrálására a PCC tavaly az állam 29 börtönében robbantott ki egyszerre lázadást, ami országosan az elítéltek mintegy felét érintette. Az ilyen nagy bűnszövetkezetek esetében a börtönlázadások egyúttal a vetélytárs bandákkal való leszámolást és más börtönökbe való áthelyezés kikényszerítését is szolgálják.

Korábban:

Fegyenclázadás Brazíliában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről