Házkutatás a kölni SPD-nél

Vágólapra másolva!
A német szociáldemokraták kölni szervezeténél napvilágra került adománybotránnyal összefüggésben az adóhivatal és az ügyészség csütörtökön átkutatta az SPD helyi székházát, továbbá a városi képviselő-testületen belüli SPD-frakció korábbi pénztárnokának a lakását. A kölni ügyészség szerint az akció során több kartondobozra való dokumentumot és "releváns iratot" foglaltak le.
Vágólapra másolva!

A helyi SPD-szervezet a hét elején beismerte, hogy a 90-es években törvénybe ütköző módon tett szert készpénzadományokra, amelyek összege meghaladta a félmillió márkát.

Az ügyészség már nemcsak az illegális adományok, hanem korrupció gyanúja miatt is vizsgálatot folytat a kölni SPD-szervezet ellen - közölte a pártszervezet szóvivője. E szerint Kölnből 1994-98 között összesen mintegy 29 millió márka áramlott különböző svájci cégekhez. A párt a fenti összeg után adójóváírást igényelt, ám a címzettek nem adóztak a milliók után. A pénzből 511 ezer márka visszakerült a kölni SPD-hez, a fennmaradó összeg holléte azonban egyelőre ismeretlen.

A kereszténydemokraták (CDU) csütörtökön hivatalosan is indítványozták az SPD főtitkárának megidézését az alsóház ad hoc bizottsága elé, amely a törvénybe ütköző pártadományok hátterét vizsgálja. Franz Müntefering, aki a 90-es években az SPD észak-rajna-vesztfáliai tartományi szervezetének elnöke volt, elhárítja magától a felelősséget a kölni ügyekért. Laurenz Meyer CDU-főtitkár a ZDF televízióban közölte: a kölni "affér" minőségileg új szintet jelent, mert itt már nem csupán törvénysértő adományokról, hanem személyes gazdagodásról van szó.

Az alsóházi ad hoc bizottságot eredetileg a CDU 1999 végén kirobbant adománybotrányának kivizsgálására hozták létre. A törvénybe ütköző adományok miatt a CDU-ra több millió márkás bírságot vetett ki a Bundestag elnöke. A bizottságnak ugyanakkor mindmáig nem sikerült bizonyítania azt a feltételezést, amely szerint a kétes hátterű adományok célja a Kohl-kormány egyes gazdasági döntéseinek, jelesül privatizációs tenderek elbírálásának a befolyásolása, némely döntéshozó megvesztegetése volt.

A kölni SPD körüli, egyre nagyobb méreteket öltő botrány a lehető legrosszabbkor jön a szocdemek számára, és tálcán kínál támadási felületet a négy év után ismét a hatalom után nyújtózkodó kereszténydemokratáknak - vélekednek berlini megfigyelők. Amennyiben sikerül az ad hoc bizottság napirendjére tűzetni a kölni visszaélések kivizsgálását, úgy a CDU/CSU olyan "örökmécsest" mondhat magáénak, amelynek fénye végigkísérné a szeptemberi országos választásokat megelőző hadjáratot, alighanem döntő mértékben befolyásolva a választás kimenetelét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!