Elutasítja Mugabe győzelmét az ellenzék Zimbabwéban

Vágólapra másolva!
Nem ismeri el az elnökválasztás hivatalos végeredményét a zimbabwei ellenzék vezetője. A választási bizottság közölte, hogy Mugabe jelenlegi elnök nyert, a hadügyminisztérium pedig riadókészültséget rendelt el a biztonsági erőknél.
Vágólapra másolva!

A választási bizottság közleménye szerint Mugabe a szavazatok 56,2 százalékát kapta.

Tsvangirai szerint: "Zimbabwe népe tudja, hogy a választási bizottság vezetője által bejelentett eredmények nem tükrözik a lakosság akaratát, és törvénytelennek tekinti azokat. Ezért az MDC sem fogadja azokat el". Az ellenzék vezetője szerint intenzív konzultációk folynak, és a lakosságnak kell döntenie arról, mit fog tenni.

Az ellenzék vezetője szerint híveinek hosszú órákig kellett sorban állniuk azért, mert a városokban csökkentették a szavazóhelyiségek számát. Tsvangirai szerint híveit nem egy helyen könnygázzal oszlatták szét.

Az ellenzék választási megfigyelőit a szavazókörzetek 52 százalékától elzavarták, s éppen ezekben a körzetekben volt - nem hivatalos jelentések szerint - a legnagyobb a részvétel.

Tsvangirai már a választások előtt is többször azzal vádolta Mugabét, hogy megfélemlítésekkel, rendkívüli törvényekkel és egyéb eszközökkel próbálta 22 éves hatalmának legveszélyesebb ellenfelét kiütni.

A választási bizottság közlése után a hadügyminiszter bejelentette: a biztonsági erőket riadókészültségbe helyezték.

Korábban:

Csalással vádolják Mugabét

Perbe fogott ellenzéki vezető Zimbabwéban

Hazaárulással vádolják az ellenzék vezérét Zimbabwéban

Átláthatatlan a helyzet Zimbabwéban

Zimbabwe svéd diplomata vízumát semmisítette meg

Meghalt a zimbabwei Hitler

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről