"Al Gore-jelenség" van kialakulóban Párizsban

Vágólapra másolva!
Két tekintélyes francia intézet is arra az eredményre jutott felmérésében, hogy az április 21-ei elnökválasztás első, valamint a május 5-én esedékes második forduló előtt a konzervatív Jacques Chirac jelenlegi köztársasági elnök lassan, de folyamatosan növeli előnyét a szocialisták jelenlegi kormányfője, az ugyancsak az államfői posztra áhítozó Lionel Jospin előtt.
Vágólapra másolva!

Az Ifop közvélemény-kutató vasárnap a Le Journal du Dimanche című lapban azt mutatta ki, hogy a franciák 47 százaléka nagyon vagy jobbára elégedett Chirac elnök teljesítményével, és esze ágában sincs váltani. Az eredmény márciusban még alig érte el a 43 százalékot. Lionel Jospin a francia baloldal képviselőjeként kénytelen volt konstatálni, hogy márciusi 43 százalékos elfogadottsága áprilisra egy százalékkal csökkent.

Francia megfigyelők elsősorban a trendre hívják fel a figyelmet, amelyet az előbb idézett felmérések megerősítenek: a konzervatív Chirac lassan, de biztosan beéri, illetve megelőzi baloldali vetélytársát, és bár az elnökválasztás rendkívül szoros versenynek ígérkezik, a megfigyelők zöme Chirac győzelmét jósolja.

A Sofres vezető közvélemény-kutató intézet "jóslata" szerint Chirac május 5-én 51 százalékkal veri meg a 49 százalékot elérő Jospint. Mindenki arra számít tehát, hogy bár 16 elnökjelölt indul a választásokon, csak kettejük között dőlhet el a csata.

Alig két héttel az elnökválasztás első fordulója, illetve egy hónappal a második fordulója előtt Lionel Jospin az "Al Gore-tünetcsoportban szenved" - írta vasárnap a Reuters. Akárcsak az amerikai demokraták elnökjelöltje, Albert Gore, Lionel Jospin is jelentős gazdasági teljesítménnyel dicsekedhet és személyes becsületét sem kezdhették ki. Albert Gore azonban szoros versenyben veszített George W. Bush előtt, mert kemény, merev személyisége, tanító bácsis magatartása nem vonzotta annyira a választókat, mint Chirac bohém, időnként felelőtlen "franciás" magatartása - akinek múltja bizony botrányokkal van kikövezve.

Éppen a bűnüldözés állapota segítheti Chiracot. A zsidóellenes megmozdulások, a nanterre-i lövöldözés és mészárlás aggasztja a franciákat. Chirac éppen Nanterre ürügyén jelentette ki: immár általános jelenség, hogy Franciaországban növekednek a szimpla zaklatástól, a zsebtolvajlástól a gyilkosságig is terjedő bűnesetek mutatói.

Az előbbi felmérésekből kirí a Reuters Poll Trend-adata, amely hat vezető francia közvélemény-kutató átlagolt számait tartalmazza. Ez a felmérés azt mutatja, hogy Jospin minimális, statisztikailag elhanyagolható arányban, 50,3: 49,7 százalékkal vezet Jacques Chirac előtt.

Támadások

Gyújtogatók szombaton benzinbombákat dobtak a Maccabi zsidó sportklubra Dél-Franciaországban. A rendőrök egy zsidó temetőben fel nem robbant pokolgépre bukkantak. Három embert elfogott a rendőrség, akik beismerték, hogy ők gyújtották fel Montpellier-ben a zsinagógát. A rendőrség őrizetében öt olyan gyanúsított is van, akik zsidó kegyhelyeket támadtak. Jospin kormányfő elrendelte, hogy rendőrök vigyázzanak a zsidó templomokra. A hangulat kettős, hiszen Franciaország elismeri, hogy a támadásokat a közel-keleti helyzet provokálta, ám sokan a kormányzat szemére vetik, hogy "bevándorló muzulmánok" szítják az antiszemitizmust.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről