<P class="MsoNormal">Robbanás egy pakisztáni mecsetnél

Vágólapra másolva!
Bomba robbant egy pakisztáni mecset közelében. A merényletben 12 ember meghalt, és több mint 20 súlyosan megsérült. Az áldozatok nők és gyerekek.
Vágólapra másolva!

Nagy erejű pokolgép robbant csütörtök éjjel a pakisztáni Pandzsáb államban a síita muzulmánok egyik mecsetének közelében. A robbanás következtében 12 ember vesztette életét, több mint 20 pedig megsebesült. Az áldozatok valamennyien nők vagy gyermekek voltak.

A robbanás a szövetségi fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 500 kilométerre délnyugatra fekvő Bhakkar városban éjfél körül történt. A mecsetben és környékén mintegy tízezer síita muzulmán gyűlt össze. Pakisztán minden tájáról azért utazott Bhakkarba ilyen sok síita muzulmán, mert csütörtökön emlékeztek meg legszentebb ünnepükről, az Asuráról.

A robbanószerkezetet a nőknek és gyermekeknek fenntartott sátrak közvetlen közelében rejtették el a tettesek, így az áldozatok túlnyomó többsége asszony. Az első hírügynökségi jelentések szerint a halottak között van egy kisfiú is. További mintegy harminc nőt és gyermeket ápolnak súlyos sérülésekkel a város egyetlen kórházában.

A rendőrség azt gyanítja, hogy vallási indíttatású merénylet történt, de egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. A robbantásért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Pakisztánban a síita és a szunnita hit radikális hívei gyakran követnek el merényleteket. A vallási alapú erőszaknak több százan estek áldozatul az elmúlt egy évtizedben. Február 26-án az észak-pakisztáni Ravalpindi városban fegyveresek tüzet nyitottak egy síita mecsetre, és a támadásban 11 embert ültek meg.

Pakisztán 140 milliós lakosságának túlnyomó többsége a szunnita hitet követi, a síiták aránya mindössze 15 százalék.

Korábban:

Amerikai katonai tanácsadók Pakisztánban

Bejelentette a népszavazás időpontját Musarraf

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről