A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Harcok a libériai főváros közelében

Vágólapra másolva!
Az üzletek bezártak, a lakosság menekül Libéria fővárosából, mivel a lázadók és a kormánycsapatok harca megközelítette a települést. A nehézfegyverek moraját már a belvárosban is hallani lehetett.
Vágólapra másolva!

A gyerekeket hazavitték az iskolákból, az üzletek bezártak, menekülő emberekkel zsúfolt teherautók tartottak a város központból a peremkerületekbe.

A nehézfegyverek moraját már a belvárosban is hallani lehetett, helyi lakosok szerint az összecsapások valószínűleg Artington, Charles Taylor elnök magánrezidenciája körül folyhatnak, a fővárostól 25 kilométernyire.

Többen arról számoltak be, hogy géppuskaropogás hangzik a Po folyón átívelő híd környékéről. A térség a fővárostól 15 kilométerre fekszik, s egyike az utolsó nagy védvonalaknak, amelyeket az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) lázadószervezet feltartóztatására emeltek.

Monrovia volt a legádázabb harcok színhelye a kegyetlenségéről hírhedt, hét éven át tartó libériai polgárháborúban, amelyet Taylor robbantott ki 1989-ben, és 200 ezer ember életét követelte a felszabadított amerikai rabszolgák által alapított nyugat-afrikai országban.

A LURD-felkelők, akik az államfő elűzéséért ragadtak fegyvert, vasárnap bejelentették, hogy megtámadták és bevették Kle városát, alig 35 kilométerre Monroviától, és folytatják előrenyomulásukat a főváros felé.

A libériai parlament pénteken újabb hat hónapra meghosszabbította a februárban kihirdetett szükségállapotot.

A lázadók hadjárata februárban élénkült meg, azóta most közelítették meg harmadszor lőtávolságra a fővárost. Legutóbb május elején lángoltak fel a harcok Taylor régi fellegvára, az ország középső részén fekvő Gbarnga közelében. Hétfőn nem lehetett pontos értesülést szerezni arról, hogy a várost - amely a polgárháború éveiben Taylor támaszpontja volt - a lázadók vagy a kormányerők ellenőrzik.

Az utóbbi két évben szórványos összecsapások voltak a guineai támaszpontokról operáló lázadócsoportok és az elnökhöz hű erők között - a Libéria, Sierra Leone és Guinea alkotta, gyémántban gazdag háromszög háborús körforgásának legutóbbi epizódjaként.

Diplomáciai források és elemzők úgy gondolják, hogy az erőszak egy részét feltehetően maga Taylor szervezi a háttérből, így adva nyomatékot az ENSZ-embargó megszüntetését követelő felhívásoknak.

Az ENSZ éppen a héten hosszabbította meg egy évvel a büntetőintézkedéseket, amelyek egyebek mellett a gyémánt exportjára, valamint Taylor és más vezető tisztségviselők utazási tilalmára is kiterjednek. A szankciókat tavaly vetették ki Taylorra regionális konfliktus szítása miatt, mert fegyvereket és gyémántot adott el a Sierra Leone-i lázadóknak, akik azóta véget vetettek harcuknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!