Újabb korosztályban szedi áldozatait az AIDS<BR/>

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egyre több ötven év fölötti ember betegszik meg AIDS-ben. Ennek oka, hogy már nem tartanak a terhességtől, ezért nem is védekeznek, másrészt az orvosok nem érdeklődnek az idősebbek szexuális szokásairól, és sokszor fölöslegesnek tartják AIDS-szűrésre küldeni őket. A felmérések szerint az ötven éven felüliek több mint fele rendszeresen él szexuális életet.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan nő az ötven év feletti AIDS-betegek száma az Egyesült Államokban. "A nők a változás évei után nemigen védekeznek, mert nem kell attól tartaniuk, hogy terhesek lesznek. Az orvosok pedig az idősödő nőktől sosem érdeklődnek a szexuális szokásaik felől" - mondja egy szakértő a kaliforniai egyetem AIDS-megelőzéssel foglalkozó központjából. "Az ilyen korú emberek tehát folyamatosan fertőzésnek vannak kitéve."

Az Egyesült Államokban nincs erről megbízható, országos nyilvántartás, de különböző központok legfrissebb adatait figyelembe véve az AIDS-es ötven év felettiek száma az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt. A kilencvenes évek elején 10, az évtized végén körülbelül 13 százalék volt az arányuk a korosztályukban - írja a CNN.

A kormányt rendkívül aggasztja, hogy az idős korosztályban nő az AIDS-betegek száma - mondják az egészségügyi illetékesek, az idősebbek viszont arról panaszkodnak, hogy a megelőző programok ismertetői, a hirdetések csak a fiataloknak szólnak. Az orvosok pedig sokszor fölöslegesnek tartják, ha egy idősebb ember AIDS-szűrésre jelentkezik.

Nem tartják helyesnek azt sem, hogy az AIDS elleni gyógyszerek kikísérletezésénél szinte kizárólag azt veszik figyelembe, hogy egyes anyagokra miként reagál a fiatalok szervezete, míg az idősebbekre, akik általában több gyógyszert is szednek különböző betegségekre, nem figyelnek oda.

Az ötven éven felüli betegek közösségének vezetője azt mondja, hogy ennek oka az amerikaiak gondolkodásmódjában is keresendő. Sokan szinte elképzelhetetlennek tartják, hogy 50 fölött szexuális életet éljenek az emberek. A szervezet által készített felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a 45 és 59 év közöttiek több mint fele hetente többször, míg a 75 év fölöttiek közül minden ötödik hetente legalább egyszer szeretkezik.

Korábban:

Jön az új AIDS-változat?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről