Bush megérkezett Oroszországba

Vágólapra másolva!
Megkezdődött George W. Bush amerikai elnök első oroszországi hivatalos látogatása: a Berlinből érkező elnöki különgép csütörtök este landolt a moszkvai Vnukovo repülőtéren. Az amerikai elnököt Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter fogadta.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly novemberben látogatott az Egyesült Államokba, a harmadik országokban lezajlott eszmecseréket is figyelembe véve viszont ez az ötödik orosz-amerikai csúcstalálkozó a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta.

Bush és népes kísérete először a moszkvai amerikai nagykövetségre látogatott. Az államfő, és felesége, Laura Bush a Moszkva belvárosában lévő Grand Hotel Mariott elnöki lakosztályában éjszakázik.

Az amerikai elnök programja pénteken az Ismeretlen Katona Sírjának megkoszorúzásával kezdődik a Kreml falánál. Ezt követően kerül sor a hivatalos megbeszélésre Putyin elnökkel, amely után a két államfő aláírja a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló, SALT-3-nak is nevezett megállapodást. Az amerikai elnök kíséretében tartózkodó Colin Powell külügyminiszter, és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó ugyancsak találkoznak orosz kollégáikkal, Igor Ivanovval, illetve Vlagyimir Rusajlóval. Akárcsak Putyin tavaly novemberi amerikai útja során, a csúcs egy része most is informális keretek közt zajlik. Akkor a Bush-család texasi farmján vendégeskedett a Putyin házaspár, most az orosz elnök korábbi lakóhelyére, Szentpétervárra kalauzolja el az amerikai elnöki párt Putyin és felesége, Ljudmila asszony.

A látogatást a világhírű fehér éjszakák szezonjának elejére időzítették. A Néva-parti város műemlékeinek, múzeumainak és templomainak megtekintése mellett Bush a tervek szerint találkozik a Szentpétervári Egyetem hallgatóival is. Az amerikai elnök vasárnap hagyja el Oroszországot, ahonnan európai útja következő állomására, Franciaországba indul. Az orosz hatóságok kiemelt biztonsági intézkedésekkel készülnek a csúcstalálkozóra.

Az elnöki látogatás színhelyei mellett megerősítették a készültséget Csecsenföldön is, mivel attól tartanak, hogy a szakadárok merényletekkel akarják felhívni magukra a figyelmet. Az elnök érkezése előtt mintegy ezren tüntettek Moszkvában az amerikai nagykövetség előtt, a kommunista párt városi szervezetének felhívására. A rendőrség néhány személyt előállított, miután többen megpróbálták áttörni a külképviselet körüli kordont. A kommunisták az Egyesült Államok - szerintük hegemóniára törekvő - Oroszország-politikája ellen tiltakoztak. Incidens történt Szentpétervárott is, ahol egy amerikai állampolgár cowboykalapban, és amerikai zászlóval demonstrált a szélsőbaloldali szervezetek, és palesztin diákok megmozdulása ellen. A kirobbanó verekedés miatt a rendőröknek kellett közbelépniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről