Több tucat halott a Fekete-tengernél

Vágólapra másolva!
Szombatra 37-re emelkedett a napok óta tomboló ítéletidő halálos áldozatainak száma Oroszország Fekete-tenger partvidéki körzeteiben. A hatóságok attól tartanak, hogy még több áldozat kerül elő a tenger hullámaiból.
Vágólapra másolva!

A halottak közül eddig huszonhetet azonosítottak, két csecsemőkorú kisgyermek kivételével valamennyien nők. A legtöbbjük Oroszország más vidékeiről érkezett turista, de hat ukrán állampolgár, és négy helyi lakos is van köztük.

A napok óta folyó esőzések és ciklonok miatti helyzet csütörtökre vált kritikussá, amikor tengerszinten fekvő tavak léptek ki medrükből, és zúdultak le a tengerparti településekre és campingekre. Pénteken egy 200 méter széles, és 3 kilométer magas tölcsérű forgószél pusztított Novorosszijszk kikötőváros közelében, amely következtében egy 6 millió köbméter vizet tartalmazó tározó is kiöntött medréből.

A hatóságok mintegy 1500 embert telepítettek ki a katasztrófa sújtotta körzetekből, a legfontosabb feladat a Novorosszijszk melletti tengerparti táborokban és üdülőkben nyaraló több mint 500 gyermek biztonságba helyezése volt. A szakemberek szerint vasárnap újabb forgószelektől lehet tartani, amelyek következtében ismét települések, utak, és vasúti sínek kerülhetnek víz alá. Fennakadások lehetnek a legnagyobb üdülőváros, Szocsi kikötőjének forgalmában is.

A mentési és helyreállítási munkák koordinálása céljából szombaton a katasztrófa sújtotta körzetbe utazott Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök. A moszkvai magyar konzulátus pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ismereteik szerint magyar állampolgárok nem tartózkodnak a természeti csapás helyszínén, ilyen megkeresés sem az orosz hatóságok, sem pedig magyarországi hozzátartozók részéről nem érkezett a külképviselethez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!