A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A vajdasági magyarok Labusra szavaznak

Vágólapra másolva!
Az újvidéki Magyar Szó című lap beszámolója alapján a szerbiai magyarok döntő többsége Miroljub Labusra fog szavazni a szerbiai elnökválasztáson. Labus hivatalosan függetlenként indul, de közel áll a szerb miniszterelnök, Zoran Djindjic pártjához.
Vágólapra másolva!
Elnökválasztás Szerbiában: szövetségesek egymás ellen/nagyvilag/20020827elnokvalasztas.html

A Magyar Szó által megkérdezett magyar politikusok szinte egyöntetűen úgy vélték, hogy a magyaroknak Labusra kellene szavazniuk a szeptember 29-i szerbiai elnökválasztáson. Annak ellenére mellette állnak, hogy Labus nem támogatja a vajdasági autonómiát, de ez egyetlen jelölt programjában sem szerepel. Miroljub Labus a jugoszláv szövetségi kormány külgazdasági ügyekért felelős minisztere, és miniszterelnök-helyettes. Jogászprofesszor, hivatalosan független jelölt, polgárok egy csoportja kérte fel az indulásra. Valójában azonban Zoran Djindjic szerb miniszterelnök köréhez tartozik. Djindjicék 2000-ben még Kostunica jugoszláv elnökkel szövetségben vették át a hatalmat a forradalommal megbuktatott Milosveictől. Kostunica és Djindjic viszonya azóta megromlott, Labus legerősebb vetélytársa így éppen a szintén induló Vojislav Kostunica lesz.

Kasza József, Szabadka polgármestere és a Vajdasági Magyarok Szövetsége nevű legerősebb jugoszláviai magyar párt vezetője szerint azért érdemes Labust támogatni, mert ő a legelkötelezettebb híve az európai integrációnak, és tőle lehet remélni leginkább Jugoszlávia gazdasági felemelkedését. Kasza szerint Labus több ellenfele is veszélyes nacionalista politikája miatt, ezért is volna fontos az ő győzelme. A magyar pártok közül egyedül csak a Vajdasági Magyarok Demokratikus Pártjának elnöke, Ágoston András nem állt ki egyértelműen Labus mellett. Sőt, a Magyar Szóban megjelent cikkében arról ír, hogy Labus liberális globalizációt jelentő programja mellett legalább olyan hasznos lehet Kostunica bezárkózóbb, a boszniai szerbek felé nyitó politikája is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!