Koszovóban pokolgépet találtak egy szavazóhelyiségnél

Vágólapra másolva!
Szerbiában számottevő fennakadás nélkül folyik az elnökválasztás, a szavazás első két órájában a választópolgárok 4,2 százaléka adta le voksát. Koszovóban egy szavazóhelyiségnél pokolgépet helyeztek el ismeretlenek.
Vágólapra másolva!

A szavazóhelyiségeket reggel 7-kor nyitották meg, 9 órára a Vajdaságban volt a legmagasabb választási arány, a szavazópolgárok 5,4 százaléka adta le voksát. Belgrádban négy, Szerbia középső részén 3,7, Koszovóban 3,1 százalékos volt a részvétel. A viszonylag alacsony részvétel részint azzal is magyarázható, hogy a köztársaság nagy részén reggel óta esik ez eső.

Marko Blagojevic, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) elnevezésű szervezet szóvivője közölte, hogy a komolyabb szabálytalanságok nélkül zajlik a szavazás. Néhol utólag a névjegyzékből lehetetlen megállapítani a szavazópolgár kilétét. Megtörtént, hogy olyanok járultak az urnákhoz, akiknek a neve eredetileg nem volt benne a választói névsorban, és csak utólag került rá szabálytalanul. Egyes szavazók nem írták alá a névjegyzéket, amit utólag tettek meg helyettük a választási bizottság tagjai.

Koszovóban idejekorán megnyitották a választási helyiségeket. A CESID megfigyelői nem tapasztaltak jelentős szabálytalanságokat, noha a gyatra telefonösszeköttetés miatt egyes településekről még délre sem érkezett információ a szervezet belgrádi központjába. A KFOR és az ENSZ-rendőrség nem foganatosított különleges biztonsági intézkedéseket, a megszokott gyakorisággal zajlik a járőrözés. A koszovói ENSZ-igazgatás álláspontja ismert: semmi szín alatt nem kíván hozzájárulni a szavazás lebonyolításához, olyannyira nem, hogy a legutóbbi tartományi parlamenti választáson használt névjegyzékét sem továbbította Belgrádnak.

Az éjszaka folyamán ismeretlen tettesek pokolgépet helyeztek el a dél-koszovói Vitina település egyik szavazóhelyiségétől mintegy száz méterre. A KFOR közvetlenül a választás megkezdése előtt hatástalanította a robbanószerkezetet.

Rada Trajkovic, a koszovói szerb Visszatérés pártszövetség parlamenti frakcióvezetője a Tanjugnak nyilatkozva úgy értékelte: azzal, hogy Koszovóban lebonyolítják a választást, a nemzetközi közösség valójában elismeri, hogy a tartomány Szerbia, illetve Jugoszlávia része. Ez erkölcsi elégtételt jelent a koszovói szerbeknek, mert megválaszthatják "saját elnöküket". A tartományban élő szerbek - mondta Trajkovic - sohasem fognak úgy tekinteni Ibrahim Rugova tartományi elnökre, mint aki képviselni tudná őket.

Koszovóban a többségben szerbek lakta településeken bonyolítják le a választást, ahol - a köztársasági választási bizottság szerint - "létrejöttek az ehhez szükséges körülmények".

Szerbiában a szavazóurnák zárása este 20 órakor lesz, addig tart a csütörtök éjfélkor életbe lépett kampánycsönd. Az első nem hivatalos eredmények éjfél előtt várhatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!