Letartóztatták a bali pokolgép gyártóját

Vágólapra másolva!
Amerikai sajtóértesülések szerint az indonéziai rendőrség letartóztatta az indonéz légierő volt tisztjét, aki bevallotta, hogy ő gyártotta azt a pokolgépet, amelynek felrobbantása több mint 180 halálos áldozatot követelt Bali szigetén. A férfi egyelőre nem árulta el, hogy kinek a megrendelésére készítette a robbanószerkezetet.
Vágólapra másolva!

A Washington Post-információ szerint letartóztatták a Bali szigetén robbant pokolgép gyártóját. A gyanúsított állítólag azt mondta, hogy sajnálja, hogy a terrorakciónak ennyi halálos áldozata volt, ugyanakkor nem közölte, hogy kinek a megrendelésére készítette a robbanószerkezetet. Elmondta azt is, hogy még katonatiszt korában tanult meg a robbanó anyagokkal bánni, de "rossz magaviselete" miatt elbocsátották az indonéz légierőtől.

A nyomozók azt már megállapították, hogy a C4 típusú katonai robbanóanyagot használtak fel a pokolgéphez, amely romba döntött két, turistáktól zsúfolt épületet.

Ugyancsak indonéz biztonsági illetékesek közölték, hogy a jakartai kormányt már a merénylet előtt egy héttel figyelmeztették egy iszlám fundamentalisták által tervezett akcióra. Ezt követően megerősítették a biztonsági intézkedéseket az ország mintegy 60 körzetében, de senki nem gondolt arra, hogy a célpont éppen Bali szigete lesz.

Az indonéz kormány perbe fogja a Dzsemáa Iszlámija radikális muzulmán szervezet feltételezett helyi vezetőit, ha bebizonyosodik róluk, hogy közük van a nemzetközi terrorista-hálózatokhoz - jelentette ki szerdán Jakartában Susilo Bambang Yudhoyono indonéz belbiztonsági miniszter, miután megbeszélést folytatott Alexander Downer ausztrál külügyminiszterrel.

A szigetország rendőrsége mindeddig, bizonyítékok hiányára hivatkozva, nem volt hajlandó letartóztatni Abu Bakar Basir iszlám vallási elöljárót, akit a Dzsemáa Iszlámija legfőbb indonéziai vezetőjének tartanak. A biztonsági miniszter úgy vélekedett, hogy a szervezet elsősorban Szingapúrban és Malajziában működik, de vannak olyan indonézek a vezetőik között, akik korábban hosszabb időt töltöttek Malajziában. Abu Bakar Basir például a 80-as években mindkét szomszédos országban hosszabb időt töltött - jegyzi meg az AFP.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!