A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNJózsa Levente
10:10TekvondoYushuai Liang-Levente Jozsa
HUNMagyarország
11:20Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-négyes elődöntő 2
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
NyílNyíl

Szombaton temetik a meggyilkolt szerb kormányfőt

Vágólapra másolva!
Szombaton temetik el a szerdán meggyilkolt szerb kormányfőt, Zoran Djindicet. A több tízezer szerb polgáron kívül mintegy negyven ország vezető politikusa vesz részt a temetésen.
Vágólapra másolva!
A merénylettel kapcsolatos híreink/nagyvilag/20030312szerb.html

A belgrádi Szent Száva székesegyházban felravatalozták Zoran Djindjic holttestét, szerbia-montenegrói és külföldi közjogi méltóságok leróják kegyeletüket a szerdán meggyilkolt szerb miniszterelnök előtt. A belgrádi Vracar városrészben, egy domb tetején található, a főváros több részéről jól látható hatalmas székesegyház zsúfolásig megtelt, a templom előtti téren több tízezer belgrádi és szerbiai gyászoló gyűlt össze. A környékbeli utcákon hömpölyög a gyászoló tömeg, a templom felé tartva. Onnan indul útnak kora délután a gyászmenet az belgrádi Újtemetőbe, ahol végső nyugalomra helyezik a meggyilkolt kormányfőt. A templom környéki városrész, de gyakorlatilag az egész belváros le van zárva a forgalom elől. A székesegyház közvetlen közelében rengeteg rendőr ügyel a biztonságra. A székesegyházban nemzeti zászlóval lefedett, zárt koporsóban ravatalozták fel Zoran Djindjic holttestét.

Kül- és belföldi közjogi méltóságok folyamatosan érkeznek koszorúkkal a templomba, hogy végső búcsút vegyenek a néhai miniszterelnöktől. Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő, Dragoljub Micunovic parlamenti elnök, Vojislav Kostunica volt jugoszláv államfő, Karadjordjevics Sándor herceg, hadseregtábornokok, számos külföldi vendég és a diplomáciai képviseletek vezetői rótták le kegyeletüket a meggyilkolt kormányfő előtt. Tizenegy óra tájban Zoran Djindjic felesége, Ruzica, 13 éves lánya, Jovana és kilenc éves fia, Luka, illetve a miniszterelnök édesanyja és lánytestvére lépett a fedett koporsóhoz, néhány perces néma csönddel vettek búcsút halottjuktól. Déltől Pavle szerb pátriárka Amfilohije montenegrói-tengermelléki püspök és más szerb ortodox főpapok jelenlétében megtartja a halottbeszentelést. A gyászmenet 13 órától indul a székesegyháztól végig a Bulevar Kralja sugárúton a fővárosi Újtemetőhöz, ahol 14-15 óra tájban végső nyugalomra helyezik a meggyilkolt politikust.

A világ minden tájáról, mintegy 40 országból érkeztek és folyamatosan érkeznek magas rangú politikusok Belgrádba, hogy részt vegyenek a szerdán meggyilkolt szerb miniszterelnök, Zoran Djindjic temetésén. A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a temetésen ott lesz Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Jeórjiosz Papandreu görög külügyminiszter, az EU soros elnöke, illetve Walter Schwimmer, az Európa Tanács főtitkára. Az osztrák delegációt Wolfgang Schüssel kancellár vezeti, külügyminiszteri szinten képviselteti magát Németország, Norvégia, Hollandia és Svájc. Nagy-Britanniát Robin Cook volt külügyminiszter, a Munkáspárt alsóházi frakcióvezetője, Franciaországot Noelle Lenoir, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős tisztségviselője, Olaszországot Pier Ferdinando Casini, a képviselőház elnöke képviseli.

Oroszország delegációját Vlagyimir Csizov külügyminiszter-helyettes vezeti, az Egyesült Államokat Lawrence Eagleburger volt külügyminiszter képviseli. Részt vesz a temetésen Branko Crvenkovszki macedón, Anton Rop szlovén, Ivica Racan horvát, Adrian Nastase román, Mikulás Dzurinda szlovák és Fatos Nano albán miniszterelnök. A belügyminisztériumi közlemény szerint Bosznia-Hercegovinát a háromtagú államelnökség szerb tagja, Mirko Sarovic és Mladen Ivanic külügyminiszter képviseli. A boszniai Szerb Köztársaságból eljön a temetésre Dragan Cavic köztársasági elnök, Dragan Mikerevic kormányfő és Vlade Dragan parlamenti elnök.

A temetésen részt vesz Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője, Michael Steiner, az ENSZ koszovói missziójának vezetője, José Cutileiro, az ENSZ emberi jogi különmegbízottja és Erhard Busek, a Délkelet-európai Stabilitási Paktum koordinátora vesz részt. Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze ugyancsak megerősítette, hogy jelen lesz a temetésen.

A magyar kormányt Medgyessy Péter miniszterelnök megbízásából Lamperth Mónika belügyminiszter képviseli, a küldöttség tagja lesz Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára is. Részt vesz a temetésen Orbán Viktor volt miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!