Az összes németet hazahívták Irakból

Vágólapra másolva!
Irak elhagyására szólította fel a német állampolgárokat a német külügyminisztérium, amint az utolsó is elhagyta az országot, bezárják a német nagykövetséget. A németek nem közölték, miért pont most szólították fel az arab állam elhagyására honfitársaikat.
Vágólapra másolva!
Az iraki válságról döntenek az Azori-szigeteken/nagyvilag/20030316aziraki.html

A német külügyminisztérium az Irakban élő németeket az ország elhagyására szólította fel. "Az Irakban élő németeket azonnali távozásra szólítjuk fel" - olvasható a hét vége óta a német külügyminisztérium internetes honlapján. Vasárnap mindehhez csupán annyit tett hozzá egy német külügyi szóvivő, hogy mihelyt lezárul a németek kiutaztatása Irakból, átmenetileg bezárják a nagykövetséget is.

Irakban körülbelül még 40 olyan német él, akikkel a külképviselet tartja a kapcsolatot. A minisztérium már öt hete arra bátorítja az Irakban tartózkodó honfitársakat, hogy készüljenek a távozásra.

A szóvivő arra nem adott választ, hogy miért éppen most szólították fel a németeket a kiutazásra. Arra utalt, hogy az utazási tanácsadót állandóan frissítik, s hangsúlyozta: a német kormány a felszólítástól függetlenül folytatja erőfeszítéseit a békés megoldás érdekében.

Franciaország, Oroszország és Németország szombaton este közösen BT-ülést javasolt hétfőre, de az amerikai fél már el is utasította a kezdeményezést. Schröder német kancellár a hét végén több interjúban is kételyeit hangoztatta a békés megoldást illetően, de ettől függetlenül folytatódnak az erőfeszítések.

A Tageszeitung című berlini lap legújabb kiadásában arról számol be, hogy a német környezetvédelmi minisztériumban létezik egy belső használatra szánt dokumentum, amelyben nem tartják kizártnak: az iraki háború áldozatainak száma a kétmilliót is elérheti. Az alsó határ ebben a számításban 400 ezer halott. A Zöldek pártjához tartozó Jürgen Trittin vezette minisztérium dokumentumában a magas számot nem elsősorban a harci cselekmények, hanem a háború humanitárius következményei miatt tartják valószínűnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről