Az amerikaiak szerint várják őket Irakban

Vágólapra másolva!
Az amerikai alelnök szerint a szövetségesek katonáit felszabadítókként fogják üdvözölni Irakban. Dick Cheney ismertette a szövetségesek legfontosabb célkitűzéseit: legyőzni az ellenállókat, elmozdítani az iraki elnököt, megsemmisíteni a tömegpusztító fegyvereket, megóvni a térség országainak területi integritását és segíteni egy új kormány megalakítását.
Vágólapra másolva!
Hétfőn tárgyal Irakról a Biztonsági Tanács/nagyvilag/20030317hetfon.html

Szaddám Huszein diktatúrájának napjai a Biztonsági Tanács döntésétől függetlenül meg vannak számlálva, mondta hétfőn az Egyesült Államok alelnöke, Dick Cheney. Az alelnök több nagy amerikai tévétársaságnak nyilatkozva vázolta Washington öt legfontosabb célkitűzését.

"Le kell szerelni minden helyi erőt, amely ellenáll az Egyesült Államok és szövetségesei katonáinak. Meg kell dönteni az iraki elnök hatalmát. Meg kell semmisíteni minden Irakban fellelhető tömegpusztító fegyvert. Meg kell óvni Irak és a térség minden országának területi integritását. Végül olyan kormányra kell bízni az ország irányítását, amelyben minden iraki népcsoport képviselteti magát" - mondta Cheney.

Cheneynek nincsenek kétségei afelől, hogy az amerikai katonákat felszabadítókként fogják üdvözölni Irakban. Szaddám Huszein jövőjéről a következőt mondta a riportereknek: "Roppant fontos számunkra, hogy mi lesz az iraki diktátor sorsa. Terveink szerint elfogjuk, hacsak a támadások során nem hal meg, illetve addigra nem öli meg őt saját népe. A cél nem elsősorban Szaddám likvidálása, hanem rendszere, kormánya elsöprése."

Olvassa el az iraki válságról szóló oldalunkat/irak/index.html

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint hétfőn délután négy órakor ül össze, hogy az iraki válságról tárgyaljon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről