Folytatnák a mohi atomerőmű építését

Vágólapra másolva!
Egy szlovák tanácsadó cég azt javasolja, hogy fejezzék be a mohi atomerőmű két reaktorblokkjának építését, amelyet még 2000-ben állítottak le. A pozsonyi gazdasági tárca közölte: állami garanciát nem ad a két blokk befejezéséhez szükséges hitelekre, de nem áll útjában az erőmű magánpénzből való megépítésének.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában kiújult a vita arról, hogy megépítsék-e a mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik és negyedik blokkját, ahogyan azt a Deloitte & Touche tanácsadó cég tanulmányában javasolta. Az európai energiapiac jelenlegi alakulása alapján várható, hogy ez a befektetés tizenöt év után már nyereséget termel - áll az indoklásban.

2000-ben a két reaktorblokk építését leállították, a szlovák kormány úgy döntött, hogy nem ad állami garanciát a két blokk befejezéséhez szükséges hitelekre. A szlovák gazdasági minisztérium szóvivője a Hospodarske Noviny keddi számában viszont azt mondta, hogy a tárca nem áll útjában a mohi atomerőmű magánpénzből való megépítésének.

A szlovák villamosművek (SE) a tanulmány alapján keresi a lehetséges befektetőket. Eddig 23 cég jelezte érdeklődését az atomerőmű megépítése iránt. A mohi erőmű megépítéséhez 42,5 milliárd korona (1,033 milliárd euró) szükséges.

Szlovákia - mindenekelőtt osztrák nyomásra - az EU-val szemben vállalta, hogy a Jaslovske Bohunice-i atomerőmű két reaktorblokkját 2006-ban, illetve 2008-ban leállítja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről