Átmenetileg távozni kényszerült az ausztrál főkormányzó

Vágólapra másolva!
Peter John Hollingworth ausztrál főkormányzó, a brit korona képviselője mindaddig mentesül hivatala gyakorlásától, amíg lezárul az ellene nemi erőszak vádja miatt indított igazságügyi eljárás. A 68 éves politikus tagadja, hogy 40 évvel ezelőtt megerőszakolt volna egy lány.
Vágólapra másolva!

Peter John Hollingworth ausztrál főkormányzó, a brit korona képviselője mindaddig mentesül hivatala gyakorlásától, amíg lezárul az ellene nemi erőszak vádja miatt indított igazságügyi eljárás. "Úgy vélem, hogy a körülményekre való tekintettel ez volt a legjobb választás" - mondta John Howard ausztrál miniszterelnök, hozzátéve, hogy az ország névleges vezetőjének számító főkormányzó beleegyezett ideiglenes visszavonulásába. Hollingworth utódja a tasmaniai kormányzó, Guy Green lesz a vizsgálat lezártáig.

A 68 éves Hollingworth, aki korábban (az ország keleti részén fekvő) Brisbane anglikán érseke volt, három nappal ezelőtt döbbentette meg Ausztrália lakosságát, amikor nyilvános közleményben tagadta, hogy csaknem 40 évvel ezelőtt egy keresztény ifjúsági táborban megerőszakolt volna egy lányt. Az erőszak gyanúja bombaként robbant, miután egy egyházi vizsgálat korábban kiderítette: pártfogásának köszönhetően szolgálatban maradhatott egy pedofil pap az 1990-es években. A közvélemény-kutatások akkor arról tanúskodtak, hogy az ausztrálok 76 százaléka már az előző eset miatt távozását követelte alapvetően ceremoniális jellegű tisztségéből.

Rosemarie Annie Jarmyn, aki gyermekkorában nemi erőszak áldozata volt, ezért mentális problémákkal küzdött és depresszióban szenvedett, két hete, 57 éves korában öngyilkosságot követett el, miután feljelentést tett a Victoria államban fekvő bendingói egyházmegye és Peter Hollingworth ellen. A keresetben azzal vádolta meg a mostani főkormányzót, hogy egy anglikán ifjúsági táborban 1965-ben vagy 1966-ban megerőszakolta.

A főkormányzó, akit John Howard miniszterelnök javaslatára 2001-ben nevezett ki II. Erzsébet brit uralkodó, határozottan tagadja az állítólagos nemi erőszakot. Amennyiben Hollingworth távozása véglegesnek bizonyul, úgy személyében 102 év óta először kényszerül visszavonulásra ausztrál főkormányzó kegyvesztettként - írta a Reuters.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről