Az utolsó tárgyalás társult tagként az EU-val

Vágólapra másolva!
Magyarországnak még komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy a pénzügyi ellenőrzés, a mezőgazdasági intézményrendszer kiépítése, valamint az élelmiszer-biztonsági szabályok átvétele terén a jövő májusi csatlakozásig elérje az EU-tagsághoz szükséges felkészültségi szintet - mondta Pierre Mirel és Gottfried Péter az EU-Magyarország társulási bizottság csütörtöki budapesti ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A társulási bizottság utolsó ülését tartotta, funkciója Magyarország EU-csatlakozásával megszűnik. Pierre Mirel, az Európai Bizottság bővítési főigazgatóságának igazgatója a három területet ért bírálat mellett elmondta: Magyarország az elmúlt időszakban látható haladást ért el a roma lakosság integrációja terén, amit örömmel tapasztaltak, "de ebben a kérdésben még többet kell tenni".

Szintén jó bizonyítványt állított ki az Európai Bizottság képviselője a magyarországi bírói rendszer harmonizációjáról. Gottfried Péter, a külügyi tárca integrációs és külgazdasági államtitkárságának vezetője arról beszélt, hogy egy sor területen, így például a szolgáltatások és a tőke szabad áramlása, valamint a vállalati versenyszabályok átvétele, az adózás és a statisztika szférájában a brüsszeli értékelés szerint is gyakorlatilag befejeződött a magyarországi jogharmonizáció és intézménykiépítés.

Az Európai Bizottság november 5-én teszi közzé utolsó jelentését a csatlakozó 10 ország felkészültségéről. A sajtótájékoztatón Gottfried Péter kitért arra, hogy a kormány májusban elfogadta a jogharmonizáció felülvizsgálati programját, illetve a közösségi vívmányok átvételének nemzeti programját, ami a minél nagyobb fokú felkészültséget szolgálja.

"A kormány megbízásából az európai koordinációs tárcaközi bizottság szorosan nyomon követi azoknak a teendőknek az elvégzését is, amelyek az említett három legproblémásabb terület, a pénzügyi ellenőrzés, a mezőgazdasági intézményrendszer kiépítése és az élelmiszer-biztonsági szabályok átvétele tekintetében fennállnak" - hangsúlyozta Gottfried Péter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!