Vágólapra másolva!
Jelképesen már az olasz soros elnökség harmadik napján megnyilvánult a Berlusconi-Prodi ellentét, amikor a két politikus nem koccintott egymással egy díszvacsorán. Az EU legmagasabb rangú kormányközi fórumát, az Európai Tanácsot 2003 második félévében elnöklő Silvio Berlusconi ugyanis kibékíthetetlen ellenfele Olaszországban Romano Prodinak, aki legfőbb uniós közösségi intézmény, az Európai Bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pénteken Rómában összeült az Európai Bizottság tagjaival abban a reményben, hogy megjavíthatja Itália EU-elnökségének hírnevét, amelyet "nácizó" kisiklásával megtépázott. Berlusconi csütörtök este megbékítette Gerhard Schröder német kancellárt, kifejtve neki, mennyire bánja, hogy egy náci koncentrációs tábor kápójához hasonlított egy német politikust, megbotránkoztatva a vén kontinens jó részét.

Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő az európai biztosok tiszteletére adott csütörtöki díszvacsorán kifejezte reményét, hogy lezárható az olasz EU-elnökség második napján kavart vita. Nem hagyhatjuk, hogy ez a kínos polémia bármiképpen kihasson a jövendő munkára - mondta Ciampi, hozzátéve: gyorsan vissza kell nyernünk a bölcsességet és a higgadtságot.

Az EU-biztosokkal folytatott zárt ajtók mögötti megbeszélés jelentette a hivatalos munkakezdetet a féléves olasz EU-elnökség nagyszabású programjának megvalósításában. Mint a Reuters megjegyezte, a díszvacsorán Berlusconi koccintott Ciampival, de feltűnően elmulasztotta ugyanezt tenni Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével. Berlusconi régi riválisa Prodinak: a politikai színpad ellentétes oldalán foglalnak helyet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről