A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

London már lemondott az iraki tömegpusztító fegyverekről

Vágólapra másolva!
Londoni kormánykörökben már nem számítanak arra, hogy valaha is előkerülnek az iraki tömegpusztító fegyverek, jóllehet azt továbbra is biztosnak tartják, hogy e fegyverek léteztek - közölte szerda éjjel, meg nem nevezett kormánytisztviselőkre hivatkozva a BBC. A brit miniszterelnök egy nappal korábban még azt nyilatkozta, hogy nem kétséges, hogy Iraknak voltak tömegpusztító fegyverei.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Bizonyítékokat még találhatnak Blairék

A londoni rádió egyik vezető politikai szerkesztőjének "igen magas állású, a kormányzat felső rétegében dolgozó" illetékesek azt mondták: változatlanul hiszik, hogy az iraki fegyverfejlesztési programról szóló fontos dokumentumok elő fognak kerülni, és abban is bíznak, hogy az iraki tudósok kihallgatása fényt derít e programok teljes történetére. Abban azonban már nem hisznek, hogy maguk a fegyverek fizikai valójukban valahol felbukkannak.

Az illetékesek szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök valószínűleg még röviddel a háború előtt is birtokolt ilyen fegyvereket, de vagy megsemmisítette ezeket, vagy úgy elrejtette, hogy soha nem fognak előkerülni. A tisztviselők a BBC szerint azt sem zárták ki, hogy a tömegpusztító fegyvereket elvitték Irakból.

Tony Blair brit kormányfő alig egy nappal a BBC értesülése előtt közölte: továbbra sem kétséges, hogy Iraknak voltak tömegpusztító fegyverei, és a szövetségesek meg is fogják találni a bizonyítékokat erre. Blair a londoni alsóház bizottsági elnökeiből álló összekötő bizottság kedden tartott soros meghallgatásán azt mondta: változatlanul teljes mértékben megalapozottnak tekinti a fegyveres beavatkozást. Hozzátette: a szövetségesek tényfeltáró szakértői csoportja még csak most kezd hozzá a bizonyítékok módszeres felderítéséhez. A londoni alsóház külügyi bizottsága azonban, amely több hétig tartó vizsgálatot folytatott az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének módjáról, arra a következtetésre jutott a hét elején közzétett vizsgálati jelentésben, hogy továbbra sem bizonyítható, léteztek-e egyáltalán az iraki tömegpusztító fegyverek.

A szerda éjjel közölt értesülés néhány héten belül a második rendkívüli horderejű BBC-közlés az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében. Legutóbb, május végén a közrádió név nélküli forrást idézve azt jelentette, hogy a kormány vezető szóvivőjének beavatkozására annak idején "felturbózták" a közvélemény és a parlament meggyőzésére szánt, nyilvánosságra hozott hírszerzési dossziékat. A külügyi bizottság - többségi kormánypárti voksokkal - e vád alól felmentette ugyan a kormányszóvivőt, de megállapította, hogy a dossziék több eleme, például az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségéről szóló értesülés "indokolatlan hangsúlyt kapott". A bizottság nem kis részben a BBC-jelentés alapján kezdett hozzá a vizsgálathoz; az ügy a végletekig elmérgesítette a munkáspárti kormány és a BBC viszonyát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!