Irak: nem találják Szaddámot

Vágólapra másolva!
Megrohamozták amerikai katonák hétfőn egy gazdag iraki autókereskedő házát az arab ország középső részén, miután egy magát Szaddám Huszein autószerelőjének kiadó férfi azt állította, hogy az épületben rejtőzködik a bukott iraki elnök.
Vágólapra másolva!

Az amerikai katonák a Bagdadtól mintegy 60 kilométerre északra, a Tigris folyó mentén fekvő Isaki településen rohanták meg a nagy kiterjedésű - összesen mintegy 50 szobából - álló épületegyüttest: négy, Bradley típusú harcjármű áttörte az épület homlokzatát és katonák tucatjai lepték el az épületet, hogy kézre kerítsék a hatalmától áprilisban megfosztott iraki elnököt. Szaddám Huszeint azonban nem találták meg a házban, és olyan titkos föld alatti kijáratra sem leltek, amelyen a bukott diktátor esetleg elmenekülhetett volna.

A katonák a sikertelen ostrom után őrizetbe vették a ház tulajdonosát, illetve a Szaddám Huszein hollétéről szóló értesülést közlő férfit. Bár Irakban időről időre lábra kaptak olyan híresztelések, hogy látták a bukott diktátort, pontos tartózkodási helyéről ritkán látnak napvilágot értesülések. Az amerikai katonák nagyon gyorsan reagálnak az ilyen értesülésekre - tette hozzá az AP hírügynökség egy amerikai katonai parancsnokra hivatkozva.

Szaddám Huszein arab tévécsatornákhoz a múlt héten eljuttatott hangfelvételében - amelynek hitelességét az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség is megerősítette - azt állította, hogy még mindig Irakban tartózkodik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről