Le is filmezték a Huszein-fiúkat

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hadserege engedélyt adott TV-riportereknek arra, hogy Irak egyik hullaházában lefilmezzék Udaj és Kuszaj Huszein holttestét. Az irakiak ugyanis még mindig nem hiszik el, hogy a volt diktátor két fia valóban meghalt. Az amerikaiak a holttestek fotóját már bemutatták, de most a filmmel is meg akarták erősíteni a tényt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hivatalos közlése szerint mindkét holttesten körülbelül 20 golyó okozta sérülés volt látható. A két testen ezért "arcrekonstrukciót" hajtottak végre, hogy jobban hasonlítsanak arra, ahogy még életükben kinéztek.

A döntést egy nappal azután hozták meg, hogy az amerikai erők fotókon bemutatták a két férfi megcsonkított holttestét. Az idősebb Huszein fivér orra és a felső ajka helyén egy seb tátongott akkor.

A videófelvételeket, amelyeket különböző nemzetiségű forgatócsoportok készítettek, pénteken be is mutatták már az izraeli tévében és az arab műholdas csatornán.

A BBC tudósítója szerint - szemben a fotókkal - a felvételeken életszerűtlenül néznek ki a fivérek. Udaj szakállát megnyírták olyan hosszúra, ahogy életében viselte, és eltüntették az arcán lévő sebeket. Az amerikaiak szerint erre azért volt szükség, hogy az iraki emberek elhiggyék végre, hogy a két fivér halott.

Hamza Manszur, az Iszlám Akció Front nevű szélsőséges jordániai párt főtitkára közben a muzulmán hagyományok megsértésével vádolta az amerikai hatóságokat. Hangoztatta: Szaddám fiainak holttestét azonnal le kellett volna tisztítani, le kellett volna takarni és el kellett volna temetni őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!