Hét év börtön nejlonzacskóért

Vágólapra másolva!
Hét év börtönbüntetéssel és kétezer dollárnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtja a nejlonzacskót használókat egy észak-indiai állam. A himalájai Himacsal Prades politikusai azért szánták rá magukat a példátlanul szigorú törvény bevezetésére, mert a turisták által szétdobált nejlonzacskók súlyos környezeti károkat okoztak.
Vágólapra másolva!

Hét év börtönnel és kétezer dollár bírsággal sújtják, aki nejlonzacskót használ az észak-indiai Himacsal Prades állam területén. A himalájai államban a birtokláson kívül szigorúan büntetik a nejlonzacskógyártást és -forgalmazást is. A példátlanul szigorú törvényt környezetvédelmi okokból vezették be.

Himacsal Prades állam legfőbb bevételét a turizmus adja, azonban a piknikező látogatók szétdobálta nejlonzacskók súlyos környezeti károkat okoztak. "A szétdobált nejlonzacskó nemcsak ronda, de komolyan szennyezi a talajt is" - ismertette a döntés okait J. P. Negi, az állam környezetvédelmi minisztere a BBC Newsnak.

Az indiai állam egyébként nincs egyedül a nejlonzacskók elleni harcban. Dél-Afrikában tavaly tiltották be a zacskók egyik fajtáját, Írországban pedig magas fogyasztási adóval sikerült visszaszorítani a környezetszennyező zacskó használatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!