Irakiakkal kerültek összetűzésbe a brit katonák

Vágólapra másolva!
Négy iraki polgári személy - közöttük egy 12 éves gyermek - megsebesült brit katonák lövéseitől szombaton a dél-iraki Bászrában. Előzőleg egy brit katonai járművet ért támadás után a katonák összetűzésbe kerültek az üzemanyag- és villanyáramhiány miatt tüntető irakiakkal.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint egy ismeretlen személy a városban gránátot dobott egy brit katonai járműre, amely ennek következtében lángba borult. A benne ülő két brit katona azonban időben kimenekült a lángok közül, majd egy taxit odahívott, és azon távozott.

Ali Huszein 35 éves iraki taxisofőr az AFP-nek elmondta: az eset úgy történt, hogy a britek éppen egy benzinkút mellett haladtak el gépkocsijukon. A benzinkútnál hosszú sor állt, amelyből egy férfi kiválva hirtelen kézigránátot hajított a kocsira. A taxin eltávozott brit katonák később erősítést hoztak, több terepjáró és páncélozott csapatszállító harcjármű érkezett a helyszínre, amelyet a britek azután lezártak - jelentette a francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.

Szemtanúk szerint a benzinkútnál összegyűlt és az üzemanyaghiány miatt elégedetlenkedő tömeg kővel dobálta meg a briteket, akik ezután riasztólövéseket adtak le a levegőbe, majd mikor a helyzet fenyegetőbbé vált, gumilövedékeket lőttek ki a tüntetőkre. A négy iraki ekkor sérült meg.

Huszein Taha 30 éves villanyszerelő szerint a britek el akarták szállítani a sebesülteket, de az irakiak nem engedték, maguk vitték őket kórházba.

A brit hadsereg egyik szóvivője tagadta az AFP-nek, hogy gránáttámadás ért volna brit katonai járművet, vagy hogy brit katonák használták volna fegyverüket, de azt megerősítette, hogy irakiak négy benzinkútnál is tüntettek az üzemanyag- és villanyáramhiány miatt Irak második legnagyobb városában. Mint mondta, mintegy 2500 ember gyűlt össze a kétmillió lakosú város nyugati részén található Szaad téren.

Az AFP tudósítója szerint körülbelül 15 fekete ruhába öltözött iraki nő Kalasnyikov-géppisztollyal lövöldözött a levegőbe. Egyikük elmondta: a tüntetőket támogatják. Magas rangú vallási személyiségek érkeztek a helyszínre, hogy lecsendesítsék a tömeget, de hasztalanul. A tömegből később több százan elvonultak a brit erők főhadiszállása elé, ahol megdobálták az őröket, és megint követelték az energiahiány megszüntetését.

A Reuters szintén szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint a tüntető irakiak nem csak a briteket támadták kővel, hanem megrongáltak több kuvaiti rendszámú gépkocsit is, és meggyújtottak több gumiabroncsot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!