A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mindenki szeptember 11-re gondolt

Vágólapra másolva!
Az áramkimaradás első jeleit helyi idő szerint csütörtök délután 4 órakor észlelték az amerikaiak. Ahogy a BBC New Yorkban tartózkodó tudósítója írta: először azt vették észre, hogy akadoztak, majd leálltak a légkondicionálók. Az emberek többségének egyből az jutott eszébe: megint terrortámadás történt.
Vágólapra másolva!

Matt Wells, a BBC New York-i tudósítója az áramkimaradás első jelei után egy órával lement az utcára Brooklynban. Mint tudósításában írta, ekkorra már egyértelművé vált, hogy a helyi üzletek mind bezártak. A boltosok ekkor még abban reménykedtek, hogy visszatér az áram, mielőtt kiolvadnának a húsok és a mélyhűtött ételek a fagyasztókban.

Matt Wells továbbsétált a Williamsburg híd irányába, ahol döbbentes látvány fogadta. "Óriási embertömegek midenfelé, ahogy lassan cammogva próbálnak eljutni a munkahelyükről az otthonukba. Rengeteg ember indult el egyszerre, amikor a földalattik leálltak" - írta.

Az autóban ülők megpróbáltak egérutat nyerni, ami szintén nem volt egy egyszerű dolog, lévén hogy az összes közlekedési lámpa kialudt.

A 22 éves Cathy Conley épp a kórházban volt, ellenőrzésre vitte be csecsemőjét, amikor kialudtak a fények. A nagy tömeg láttán szinte mámoros állapotba került. "Még rengeteget kell gyalogolnuk hazáig, de én hozzá vagyok szokva, gyorsan tudok menni, még ha babakocsival vagyok is" - mondta jókedvűen, miközben a hídon állva megpróbálta tisztába tenni a csecsemőt.

Távolabb, a 28 éves Paul Brittle villanyszerelőt szólította le Matt Wells. "Épp masszázson voltam, amikor hallottam, hogy áramszünet van az északnyugati régióban. Azt hittem, Manhattan északnyugati részéről beszélnek, erre kisült, hogy az egész Egyesült Államokról" - mesélte. Brittle meg volt róla győződve, hogy mindez a terroristák műve.

"Szeptember 11 óta felkészültek az emberek"

"Utoljára a szeptember 11-i terrortámadás idején volt ekkora tömeg az utcákon" - állította George Lurch rendőr, akit kivezényeltek, hogy segítse az embereket és a vánszorgó autókat átjutni a hídon. "Ez tragikus. Ezen rengeteg pénzt fogunk veszteni" - sajnálkozott.

"Mi történik, ha besötétedik teljesen?" - kérdezte a 24 éves Colin Jerolmarck a rendőrtől, miközben átbiciklizett a hídon. "Most még vicces, hogy nincs áram, és mindenki az utcán van, de mi lesz, ha besötétedik."

Steve Venetos, a sarki kebabos épp zárni készült, amikor a BBC tudósítója megszólította. "Ha valami rendkívüli történik, mindig a terroristákra gondolok, meg a 18 hónapos lányomra" - mesélte. "Rosszat tesz az ilyesmi az üzletnek, persze, de most nem erre gondolok. A pénz nem számít, csak hogy biztonságban tudjam magunkat".

A Williamsburg híd egyik hajléktalanja épp rádiót hallgatott, így naprakész információkkal bírt. "Itt élek, nincs hová mennem. Láttam azt is, ami szeptember 11-én volt. Most is olyan ez, csak nincs füst meg hamu" - mondta Matt Wellsnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!