Legalább 20 halottja van a jeruzsálemi robbantásnak

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy utasokkal zsúfolt autóbuszon kedd este Jeruzsálem belvárosában. Legkevesebb húsz halálos áldozata van a merényletnek, köztük gyerekek is, és legalább nyolcvanan megsebesültek. A merényletet elítélte a palesztin kormányfő is.
Vágólapra másolva!

A Jeruzsálem egyik legnagyobb útkereszteződésében, az ortodox Smúél Hanavi negyedben végrehajtott merényletben egy másik busz ablakai is kitörtek. A felrobbantott jármű teljesen szétroncsolódott. Az áldozatok többsége ortodox zsidó, rendőrségi források szerint az öngyilkos merénylő szintén ortodox zsidónak volt öltözve - írja a BBCNews. A merénylet helyszínére percek alatt 20-30 mentőautó érkezett, hogy segítsenek a sebesülteken.

A robbantás hírére Izrael felfüggesztette a tárgyalásokat négy ciszjordániai város biztonsági ellenőrzésének palesztin kézbe adásáról.

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök élesen elítélte kedden a Nyugat-Jeruzsálemben elkövetett palesztin öngyilkos merényletet, amely álláspontja szerint nem szolgálja a palesztin nép ügyét. "Mélyen elítélem ezt a szörnyűséges tettet, amely nem szolgálja a palesztin nép érdekeit, és utasítottam a biztonsági ügyekben illetékes minisztert, hogy indítson vizsgálatot" - jelentette ki Abbász újságíróknak Gázában. A palesztin kormányfő annak a reményének adott hangot, hogy Izrael "bölcsen fog cselekedni", mert a merénylet megtorlása nem tenne jót a békefolyamatnak.

A Reuters jelentése szerint a merénylet időpontjában, helyi idő szerint 21 óra 20 perckor Abbász éppen palesztin szélsőséges szervezetek képviselőivel tanácskozott, arról próbálta meggyőzni őket, hogy tartsák fenn és erősítsék meg a június 29-én vállalt tűzszüneti egyezséget.

Az öngyilkos merénylet elkövetését két palesztin radikális mozgalom - az Iszlám Dzsihád fegyveres szárnya, valamint a Hamász - vállalta magára. A Hamász videófelvételt tett közzé a ciszjordániai Hebronban, amelyen egy palesztin férfi azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos merénylettel torolja meg az al-Kudsz Brigádok egyik tagjának megölését. A 29 éves palesztin tanító volt, özvegye a Reutersnak azt mondta, hogy "Istennek hála, férjem mártír lett."

Később egy magas rangú palesztin tisztségviselő közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a palesztin kormányfő megszakítja a kapcsolatokat a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetekkel a merénylet miatt. A neve elhallgatását kérő forrás elmondta: Abbász úgy tekinti a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot, hogy kárt okoztak a palesztin nemzeti érdekeknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről