A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Atomrobbantással fenyeget Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Eredménytelenül zárult az észak-koreai atomfegyverekről rendezett pekingi találkozó. Az Egyesült Államok és Észak-Korea nem volt hajlandó feladni korábbi merev álláspontját, ezért nem született kompromisszum a koreai atomprogramot illetően. Noha a felek általános határozatot hoztak arról, hogy a Koreai-félszigetet atomfegyvermentes övezetté kellene nyilvánítani, Észak-Korea kísérleti atomrobbantással fenyegette meg az USA-t. Az amerikaiak pedig azzal fenyegetnek, hogy háborúval kényszerítik ki a koreai atomprogram leállítását. A résztvevő hat ország képviselői megállapodtak abban, hogy két hónapon belül felújítják a tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!
Fenyegetőznek a tárgyalók a koreai atomvitában/nagyvilag/20030828tovabbra.htmlAtombombákról szóló linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/ipar_es_mezogazdasag/vedelem/hadugy,_nemzetbiztonsag/haditechnika,_hadtudomany/raketak,_bombak/atombomba/

Az Észak-Koreát képviselő Kim Dzsong Il a pekingi hatoldalú találkozón kilátásba helyezte, hogy országa kísérleti atomrobbantást hajt végre a közeljövőben, és atomhatalommá nyilvánítja magát. Ugyanakkor kijelentette azt is, hogy Észak-Korea csak egy esetleges amerikai támadás esetén használná nukleáris arzenálját.

"Nem hinném, hogy bízhatunk bennük, de vissza kell őket hoznunk az atomsorompó-egyezménybe" - reagált a BBC Newsnak az észak-koreai kijelentésre Mohamed el-Baradei, az ENSZ Atomenergia Ügynökségének elnöke.

Észak-Korea továbbra sem hajlandó ENSZ fegyverzetellenőröket engedni atomlétesítményei közelébe, és nem hagy fel atomfegyverei és rakétái fejlesztésével. A koreaiak a pekingi tanácskozáson üzletet ajánlottak Amerikának - áll az észak-koreai Korean News hírügynökség jelentésében.

A felkínált alku szerint egy megnemtámadási szerződésért és gazdasági együttműködésért cserébe Észak-Korea lemondana az atomfegyverekről. Az USA azonban továbbra sem hajlandó ígéretet tenni arra, hogy nem támadja meg a kelet-ázsiai országot, ezért a megegyezés elmaradt

A találkozó egyetlen eredménye, hogy a hat tárgyaló fél: Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína, valamint Oroszország egyaránt támogatja azt a kínai javaslatot, hogy hosszú távon nyilvánítsák atomfegyvermentes övezetté a Koreai-félszigetet. A China Daily szerint a találkozó igazi eredménye az, hogy a felek megegyeztek abban, hogy két hónapon belül felújítják a tárgyalásokat a konfliktus rendezéséről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!