A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az Isabel hurrikán közép-európai idő szerint az esti órákban óránként a 160 kilométeres sebességet is elérő szelekkel és felhőszakadással lecsapott az észak-carolinai partvidékre.
Vágólapra másolva!

A legveszélyeztetettebb terület a partot kísérő homokszigetek láncolata, a szárazföldtől lagúnával elválasztott turzás (Outer Banks), ahol mindenekelőtt üdülők találhatók. A szigeteket összekötő autóutat már elöntötte a víz, de további áradásokra számítanak a mélyen fekvő partvidéken.

A hatóságok több mint negyedmillió ember evakuálását rendelték el a veszélyeztetett területekről, miután már tízezrek hagyták el otthonaikat. Mások az ablakok bedeszkázásával készültek fel az Izzynek becézett forgószél támadására. Észak-Carolinában és Virginiában csütörtökön negyedmillió ember maradt villanyáram nélkül.

A virginiai Richmond haditengerészeti kikötőjéből mintegy 60 hadihajót már korábban biztonságosabb vizekre vezényeltek. Több mint 110 harci gép távozott más bázisokra. Észak-Carolinában, Virginiában, Marylandben, Nyugat-Virginiában, Delaware-ban és Pennsylvania államokban, valamint a fővárosban rendkívüli állapotot hirdettek ki és mozgósították a nemzeti gárdát.

A térségben zárva maradtak az iskolák és a közhivatalok. A légi forgalomban jelentős fennakadásokat okozott az ítéletidő, a keleti partvidéken több mint 900 járatot töröltek. Lemondta svédországi útját Colin Powell külügyminiszter, aki a meggyilkolt Anna Lindh svéd külügyminiszter pénteki gyászszertartásán vett volna részt.

George Bush amerikai elnök a tervezettnél egy nappal korábban, már szerdán Camp Davidbe utazott, ahol csütörtökön találkozott II. Abdalláh jordániai királlyal. Scott McClellan fehér házi szóvivő közölte, hogy a Fehér Házban minden mozdítható és az elemek által veszélyeztetett tárgyat biztonságba helyeztek.

Isabel közben egyre veszít erősségéből: kedden még hármas erősségűnek minősítették, csütörtökön ezt kettesre szállították le a hurrikánok romboló erejét mérő Saffir-Simpson skálán, amelyen az ötös a legpusztítóbb fokozat.

Az Isabel észak felé halad és helyi idő szerint csütörtökön délután éri el a fővárost. Washingtonban és környékén már csütörtökön zárva maradtak az iskolák, a hivatalok, a tömegközlekedést a déli órákban leállították. A fővárosi állatkertben özönvízre számítva lejjebb engedték a vizet az oroszlánok és tigrisek kifutói körüli árokban. A meteorológusok hosszú, nehéz éjszakát jósoltak.

Az iskolák és a hivatalok pénteken is zárva tartanak, ami négynapos hosszú hétvégét jelent a mintegy 350 ezer közalkalmazottnak és a diákoknak. A hurrikán péntek estére vonul el végleg a főváros fölül. Az Isabel várható útvonalán a dél-carolinai Félelem fokától (Cape Fear) New York államig mintegy 50 millió ember él. A szélvihar valahol Kanadában végleg elenyészik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!