Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Páncéltörőkkel támadtak amerikaiakra Irakban

Vágólapra másolva!
A szemtanúk szerint több amerikai katona is életét vesztette, amikor páncéltörőkkel támadtak ismeretlenek konvojukra Haldíja közelében. Eközben amerikai katonák és iraki rendőrök sikertelen közös razziát tartottak Tikrítben.
Vágólapra másolva!

A négy terepjáróból és egy harckocsiból álló konvojra Háldíja és Ramádi települések között egy mellékúton nyitottak tüzet. Szemtanúk három, illetve hat halott amerikai katonáról és több sebesültről számoltak be. Az egyik szemtanú szerint két terepjáró kiégett.

Az amerikai haderő szóvivője ugyan megerősítette a támadás hírét, de áldozatokat nem említett.

Hétfőn egy másik amerikai konvojt is támadás ért Fallúdzsa közelében. Az iraki rendőrség és egy amerikai katona megerősítette ezt, de nem számoltak be áldozatokról. Szemtanúk ez esetben is több amerikai sebesültről beszéltek, az AFP helyi tudósítója egy kilőtt Humvee terepjárót látott a helyszínen.

Razziák a Fidájín Szaddám milícia után

Közben hétfő hajnalban amerikai katonák és iraki rendőrök nagyszabású razziát tartottak Szaddám Huszein volt iraki diktátor szülővárosában, Tikrítben, az akció azonban nem érte el fő célját: a Fidáíjín Szaddám milícia keresett 12-15 tagját nem sikerült elfogni.

A rajtaütés során 15 házat kutattak át, négy embert őrizetbe vettek, de nem leltek rá azokra a körözött személyekre, akiket az utóbbi időkben tapasztalható útszéli orvtámadások mögött sejtenek. Az amerikai haderő egyik szóvivője elmondta, hogy Tikrítben ez volt az eddigi legnagyobb katonai rajtaütés. Kétszáz iraki rendőr és száz amerikai katona vett benne részt helikopterek támogatásával.

A térségben szolgáló amerikai 4. gyalogsági hadosztály katonái a térség más településein is razziákat tartottak vasárnap éjszaka és hétfő hajnalban, 92 embert vettek őrizetbe, és fegyvereket koboztak el. A rajtaütések célja a Fidáíjín Szaddám milícia gerincének megtörése volt - az amerikai haderő abban a tekintetben sikeresnek ítélte a razziasorozatot, hogy a gerillákat folyamatos menekülésre kényszerítik.

Az utóbbi két hét folyamán szinte naponta voltak razziák a gerillaharcosok elfogására, miután az elmúlt időben felerősödtek az amerikai katonák elleni orvtámadások, és nem ritkák az iraki rendőrállomások elleni merényletek sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről