A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Az amerikaiak állítólag verik és megalázzák a hadifoglyokat

Vágólapra másolva!
Az amerikai őrizetből kikerült irakiak azt állítják, hogy úgy bántak velük, mint az állatokkal. A frissen szabadult foglyok szerint az amerikaiak nem tisztelik a nőket és az időseket sem.
Vágólapra másolva!

Súlyos vádakat fogalmaztak meg azok az irakiak, akik nemrég szabadultak az Irakban állomásozó amerikai csapatok fogságából. Állításaik egy részét az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is megerősítette. Egy 31 éves iraki férfi, Rahad Naif elmondta, hogy hónapokig tartották őrizetben vádemelés nélkül. A férfit testvéreivel együtt azért tartóztatták le, mert elmondásuk szerint, vitába keveredtek egy szomszédjukkal. Rahid szerint amerikai fogva tartói semmire nem voltak tekintettel, nem tisztelik az időseket és a nőket sem. Bátyja, Szaad hozzátette, hogy az amerikaiak úgy bántak velük, mint az állatokkal, verték és megalázták a foglyokat. Az egyik szabadult elmondta, hogy fogva tartói Szaddám Huszein volt iraki elnök családjáról, az al-Kaida terrorszervezetről és fegyverüzletekről faggatták. Vagyis csupa olyasmiről, amiről fogalmam sincs - tette hozzá.

Négy amerikai katonát vád alá helyeztek

Janis Karpinski, az amerikai hadsereg fogva tartásért felelős dandártábornoka ugyanakkor azt mondja, hogy a foglyok emberséges és korrekt bánásmódban részesülnek, a jogaikat sértő katonákat pedig felelősségre vonják. Négy amerikai katonát már vád alá is helyeztek, mert iraki foglyokat bántalmaztak. További két tengerészgyalogos ellen pedig vizsgálat folyik, mert valószínűleg közük volt egy fogoly halálához. Összesen körülbelül 5500-an vannak Irakban amerikai őrizetben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!