Gyászol Olaszország az iraki merénylet miatt

Vágólapra másolva!
Az iraki olasz kontingens vezetője szerint négy merénylő robbantott fel két, összesen több száz kilogramm robbanóanyaggal megrakott járművet a násziríjai olasz támaszpont közelében. A robbanás helyén tíz méter mély kráter maradt. A merényletben közel 30 ember halt meg, közülük 19 olasz katona és civil. Az olasz hadsereg az al-Kaidára gyanakszik Az áldozatokat, akiket egész Olaszország gyászol, hétfőn búcsúztatják el Rómában.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Az épület nagy része megsemmisült

Olasz információk szerint négy öngyilkos merénylő követte el azt a robbantásos merényletet az iraki Násziríjában, amelynek 19 olasz katona és egy civil, valamint kilenc iraki esett áldozatul szerdán. A robbantásban összesen 84 ember sebesült meg, tizenegynek súlyos az állapota. Korábbi jelentések szerint a sérültek közül húsz olasz állampolgár.

Giorgio Cornacchione tábornok, az iraki olasz kontingens vezetője itáliai televíziókkal azt közölte, hogy a merénylők két, összesen több száz kilogramm robbanóanyaggal megrakott járművet robbantottak fel.

Tíz méter mély kráter

Az iraki terrorakció részleteit az éjszakai olasz tv-műsorok igyekeztek tisztázni. A RAI 1 közszolgálati csatorna Porta a Porta című műsorában nyilatkozó tisztek szerint a carabinierik násziríjai hadműveleti bázisát szerdán közép-európai idő szerint 8 óra 40 perckor érte a támadás.

Az Eufrátesz folyó partján nagy sebességgel egy tartálykocsi és egy furgon érkezett - ellenkező irányból, ami jól megtervezett, előkészített és irányított akcióra utal -, s a tartálykocsiból tüzet nyitottak az őrségre, majd belehajtottak a védőkerítésbe. A furgon ezt követően hajtott neki a bázis védelemeinek, s ekkor következett be a hatalmas robbanás, amely közel tíz méter átmérőjű és öt méter mély krátert vágott.

Forrás: EPA
Ennyi maradt a terroristák járművéből

Alig maradt élő szemtanú

A detonáció szinte teljesen elpusztította a bázisnak otthont adó épületet - egykor a helyi kereskedelmi kamara működött ott -, s még az Eufrátesz másik partján is károkat okozott. A bázis 11 tagú őrszemélyzetéből senki sem élte túl a támadást, meghalt két olasz filmes is, akik éppen dokumentumfilmet forgattak a helyszínen, és az őket kísérő négy katona is életét vesztette.

Az öngyilkos terrorakció rekonstruálását nehezíti, hogy gyakorlatilag alig maradt szemtanú. Az olasz hadműveleti bázison egyébként 60 csendőr teljesít szolgálatot, de a merénylet idején sokan közülük a városban járőröztek.

Az al-Kaidára gyanakodnak

Olasz részről elismerték, hogy csak általános felderítési adataik voltak a terrorveszély növekedéséről, konkrét információik nem, ami arra utalhat, hogy nem helyiek - Násziríja körzetében főként Irán-barát síiták élnek - követték el a terrorakciót, hanem minden jel szerint az al-Kaida terrorszervezet beszivárgott tagjai.

Mario Arpino, az olasz légierő volt vezérkari főnöke az Il Sole 24 Ore című gazdasági napilapnak nyilatkozva a földi felderítés és hírszerzés hiányosságaira utalt, de úgy vélte, nem irakiak voltak a támadók, hanem az al-Kaida; libanoni vagy palesztin öngyilkos merénylőket is bevethettek Násziríjában.

Forrás: EPA
Silvio Berlusconi az olasz parlamentben

Olaszország gyászol

Egész Olaszország a szerdán Násziríjában elkövetett merénylet 19 olasz áldozatát gyászolja. Virágok és koszorúk borítják a carabinierik római főparancsnokságának bejáratát, a csaknem százezres katonai szervezet ügyeletei részvéttelefonok és sms-ek tömegét kapják. Az elesett olasz katonákat várhatóan hétfőn temetik el Rómában, állami szertartás keretében.

Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő - aki jelenleg az Egyesült Államokban tárgyal - azt hangsúlyozta: a merénylet nem tántorítja el Olaszországot attól, hogy segítse az Egyesült Államok nemzetközi harcát a terrorizmus ellen. Silvio Berlusconi kormányfő egységre szólított fel, de az ellenzék szerint csak a gyászban egységes Olaszország, az iraki misszió mindenképpen politikai elemzést igényel egy későbbi időpontban, hiszen immár mindenki előtt világos, hogy ez a küldetés nem egy nyugodt séta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről