Őrizetben az egyik legbefolyásosabb cseh vállalkozó

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette pénteken a cseh rendőrség az ország egyik legbefolyásosabb vállalkozóját, akit kereskedelmi információkkal való visszaéléssel vádolnak.
Vágólapra másolva!

Blanka Kosinová rendőrségi szóvivő közölte: a hatóságok vizsgálatot indítottak Viktor Kolácek, a ostrava-karvinái szénbányák (OKD) igazgató tanácsának elnöke, a Karbon Invest társaság társtulajdonosa és Jan Przybyl, az OKD igazgató tanácsa elnökhelyettese valamint Petr Otava volt elnökhelyettes ellen. Koláceket és Przybylt a rendőrség már őrizetbe is vette, míg Otavát egyelőre nem.

A közszolgálati Cseh Televízió értesülései szerint a három vállalkozót azzal gyanúsítják, hogy a felerészben állami tulajdonban lévő OKD és a ő tulajdonukban lévő Karbon Invest között úgy alakították az üzleti kapcsolatokat, hogy a magáncégbe mintegy 1,5 milliárd koronát folyattak át. A hatóságok szerint ez visszaélés a kereskedelmi információkkal, amiért akár 12 év börtönt is kaphatnak.

A cseh sajtóban már korábban számos kérdőjel merült fel azzal kapcsolatban, ahogy Kolácek - akit az egyik legbefolyásosabb cseh vállalkozónak tartanak - 1998-ban az OKD legfőbb vezetője lett. Az OKD szóvivője kijelentette, hogy bizonyára félreértésről van szó, s a menedzserek ártatlanok. Kosinová viszont azt mondta: a rendőrség kihallgatja a vállalkozókat, szembesíti őket a hatóságok rendelkezésére álló anyaggal, s ennek alapján az ügyészség dönt arról, hogy letartóztatják-e őket vagy sem. Egyes megfigyelők azt sem zárják ki, hogy nagyarányú politikai-gazdasági játszmáról van szó.

Miroslav Sevcík, a prágai Liberális Intézet igazgatója szerint nem kizárt, hogy egyes körök így akarják Koláceket kizárni a másik nagy bányászati társaság, a Sokolovská Uhelná barnaszénbányák privatizációjából, amely iránt az OKD érdeklődik. A cseh vállalkozói szféra számára a három csúcsmenedzser előzetes őrizetbe vétele meglepetés. A rádió és a tévé által megszólítottak ezért nem is kívánták kommentálni a rendőrség lépését.

Az ostravai Ostravsko-karvinské doly (OKD) a legnagyobb csehországi feketeszenet bányászó vállalat. Nagy befolyása van a cseh gazdaságra, s ezért a kormány stratégiai fontosságú cégként kezeli, s megtartotta benne befolyását. Az OKD 18 ezer embert foglalkoztat, míg az általa ellenőrzött cégekben további 15 ezer embert alkalmaznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!