A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ismeretlen Menandrosz-töredék került elő

Vágólapra másolva!
Menandrosz klasszikus görög komédiaszerző 200, eddig ismeretlen verssorát találták meg a vatikáni könyvtár kéziratai között.
Vágólapra másolva!

A felbecsülhetetlen értékű töredéket a görög kéziratok fiatal szakértője, Francesco d'Aiuto találta meg egy régi pergamenen, amelyre egy IX. századi szíriai szerzetes keresztény prédikációkat másolt. E prédikációk alól került elő az ógörög komédiatöredék.

A megtalált 400 sor fele Menandrosz egyik híres darabjából, az Embergyűlölő-ből (Düszkolosz) való, a többi viszont egy eddig ismeretlen darab része lehet. A szöveg előkerülése azért is számít szenzációnak, mert Menandrosz műveit az elmúlt száz évben az egyiptomi sivatagban előkerült papiruszokon találták meg - jegyezte meg a leletről hírt adó Osservatore Romano vatikáni lap.

Menandrosz, aki a Kr.e. III. században élt Athénban, ebben a művében is tipikus figuráit vonultatja fel: egy fiatal lányt és egy öreg nőt, valamint egy feltehetően erőszak útján fogant újszülöttet.

A vatikáni könyvtárat a XV. században alapította V. Miklós pápa. Hatalmas kézirattára számtalan ritka kódex mellett olyan kincseket őriz, mint Luther Márton, Leonardo da Vinci, Erasmus, Medici Katalin, Mozart, Voltaire és I. Napóleon írásai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!