Szakad a Dzurinda vezette kormánypárt

Vágólapra másolva!
Kilépett a legerősebb szlovák kormánypárt parlamenti frakciójából, a Mikulás Dzurinda kormányfő vezette SDKÚ-ból a közelmúltban Szabad Fórum (SF) néven párton belüli platformot alakított Ivan Simko és a csoport hat további képviselője, jelezve egyben, hogy januárban a pártból is kilépnek.
Vágólapra másolva!

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) soraiban kialakult súlyos válság nagy valószínűséggel kormányválsághoz vezet. Olyan fejlemény is elképzelhető, hogy a platform tagjai külön kormánypártként kívánják magukat megjeleníteni. Egyelőre azonban erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy létrejöhet-e megállapodás a Szabad Fórumot alapító Ivan Simko és Mikulás Dzurinda között.

Simko ősszel még az SDKÚ alelnöke és a Dzurinda-kormány védelmi minisztere volt, de mivel egy fontos kérdésben nem a kormányfő elvárásai szerint szavazott, a párt vezetéséből és miniszteri a székből órákon belül távoznia kellett. A hétfőn bejelentett kilépést Simko azzal indokolta, hogy kettejük megbeszélésén Dzurinda továbbra sem volt hajlandó elismerni a hibáit, és az SDKÚ-t továbbra is hatalmi eszközökkel akarja irányítani.

Simko szerint ezzel a felelőtlen magatartással Dzurinda nemcsak a saját pártját, hanem az egész kormánykoalíció létét sodorja veszélybe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről