A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

17 év börtön egy francia újságíró meggyilkolásáért

Vágólapra másolva!
Tizenhét év fegyházbüntetésre ítélt az abidjani katonai bíróság csütörtökön egy rendőrt, aki Elefántcsontpart gazdasági fővárosában, Abidjanban megölt egy francia újságírót.
Vágólapra másolva!

A Jean Hélene néven tudósító Christian Baldensperger a Radio France Internationale (RFI) munkatársa volt, és az ítélet szerint tavaly október 21-én agyonlőtte őt Théodore Dago Séri őrmester egy elfajult vita után az országos rendőr-főkapitányság épületének közelében. A Párizsból külföldre sugárzó rádió tudósítója 11 ellenzéki többnapos előzetes letartóztatás utáni kiengedésére várt, hogy interjút készíthessen velük.

A katonai ügyész 15 évi börtönbüntetést kért a vádlottra, de a bíróság 17 évet szabott ki a szándékos emberölésben bűnösnek talált rendőrőrmesterre. A bíróság elrendelte, hogy az elefántcsontparti állam 266 ezer, a vádlott pedig mintegy 1000 amerikai dollárnak megfelelő összegű kártérítést fizessen az áldozat hozzátartozóinak.

Az ítéletet hallva Séri háromszor is azt kiáltotta, hogy ártatlan. Egyik ügyvédje jelezte, hogy a semmítőszékhez fordul, mivel az ítélet ellen nem lehet fellebbezni. A francia újságíró meggyilkolása még tovább fokozta a franciaellenes hangulatot, amely végigsöpört Elefántcsontparton a 2002 szeptemberében kirobbant polgárháborúban. Ezzel egyidejűleg a volt francia gyarmaton folyamatosan erősödött a külföldi médiával szembeni ellenségesség.

A külföldi tömegtájékoztatási eszközöket, köztük a francia rádiókat és televíziókat azzal vádolták a kormánypárti erők, hogy a sikertelen puccskísérletet követő, tavaly júliusban véget ért polgárháborúban a lázadókkal rokonszenveztek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!