Meghalt a műtét után a kétfejű kislány

Vágólapra másolva!
Bár az orvosok először sikeresnek ítélték a műtétet, a beavatkozás után meghalt az a kétfejű kislány, akinek egyik fejét próbálták eltávolítani. A héthetes Rebeca Martinez 11 órás műtéten esett át, az operációt egy 18-fős orvos csapat hajtott végre. Ilyen jellegű műtétet először hajtottak végre a világban.
Vágólapra másolva!

Meghalt az a kétfejű kislány, akin szombaton műtétet hajtottak végre, hogy eltávolítsák egyik fejét. A BBC news Online arról számolt be, hogy az orvosok szerint az vezetett a héthetes Rebeca Martinez halálához, hogy a vére nem alvadt meg.

Rebeca ritka esete az úgynevezett parazita ikreknek. A történelemben eddig nyolc ilyen esetet ismertek, de Rebeca az első, aki élve látta meg a napvilágot. A Dominikai Köztársaságban született kislány egyik fején, amely a másik, egyébként ép koponya tetején fejlődött, csak kezdetleges szervek voltak. Ugyanakkor mindkét fej közös artériákon osztozott.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az orvosok a műtétet követően még azt mondták, hogy a gyermek jól van, a kislányt az elkövetkező tíz napban megfigyelésre még benntartják a kórházban,. A tizenegy órás műtétet a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem orvosai hajtották végre Santo Domingo városában. A 18 orvos több váltásban végezte el a műtétet.

A korai műtétre azért volt szükség, mert az egyik fej sokkal gyorsabban fejlődött, mint a másik, ezért félő volt, hogy három hónapos korára a csecsemő nem tudta volna felemelni a fejét. Emellett a kezdetlegesen fejlődött második koponya nyomása gátolta volna a gyermek agyának fejlődését is, mondták az orvosok.

Az orvoscsoport egyik vezetője Dr. Jorge Lazareff, a kaliforniai egyetem Mattel Gyermekkorházának igazgatója két évvel ezelőtt sikeresen szétválasztott egy guatemalai sziámi ikerpárt. A mostani műtétet a CURE International nevű amerikai székhelyű nemzetközi segélyszervezet által fenntartott gyógyászati központban hajtották végre. A beavatkozás 100 ezer dollárra becsült költségeit szintén ez az alapítvány fedezi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!