Vágólapra másolva!
Néhány órával a tervezett kivégzés előtt a San Francisco-i fellebbviteli bíróság elhalasztotta Kevin Cooper halálos ítéletének végrehajtását, noha a 46 éves fekete férfi kegyelmi kérvényét elutasította Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó.
Vágólapra másolva!

A bíróság helyt adott annak a kérelemnek, hogy egy 11 bíróból álló testület hallgassa meg újra Kevin Cooper ügyét, akit 1983-ban ítéltek halálra négy ember, köztük két gyerek brutális meggyilkolásának vádjával. Kaliforniában az utóbbi két évben senkit sem végeztek ki. Kevin Cooper 19 évet töltött a "siralomházban".

Több neves színész és közéleti személyiség is kiállt az érdekében, köztük Denzel Washington és Sean Penn. A férfit halálra ítélő esküdtek közül hárman szintén úgy foglaltak állást, hogy a kivégzést el kell halasztani, amíg el nem végzik a védelem által kért újabb DNS-vizsgálatot. Graz polgármestere a múlt héten levélben kérte a kormányzót, hogy másítsa meg a kegyelmi kérvényt elutasító határozatát.

Schwarzeneggert nem győzte meg ifjúkora városának első embere, úgy nyilatkozott, hogy ebben az ügyben nem látja indokoltnak a kegyelmet. A vád szerint Cooper, aki épp a börtönből szökött meg, brutális módon késsel és bárddal lemészárolt egy házaspárt, 10 éves kislányukat és egy 11 éves kisfiút. Cooper és ügyvédei szerint a helyszínen talált DNS-mintát szándékosan helyezték el oda, hogy egy börtönszökevényre tereljék a gyanút.

A védelem egy rendőrségi besúgóra hivatkozik, akik szerint a családot tévedésből ölték meg, a célpont nem ők lettek volna, a fekete férfit pedig bűnbaknak használták, hogy a négyes gyilkosságot a nyakába varrják.

Cooper védői hiába követelték, hogy vizsgálják meg újra a DNS-mintát, amelyet egy vérrel átitatott ingből vettek. A védelem szeretné megtudni, a mintában van-e tartósítószer, ami arra utalna, hogy manipuláltak a bizonyítékkal. Szeretnék megvizsgáltatni azt a szőke hajszálat is, amelyet az egyik áldozat kezében találtak és amely aligha lehetett Kevin Cooperé.

A mészárlásnak volt egy túlélője, egy akkor 8 éves kisfiú, akinek bár elmetszették a torkát, de életben maradt. A gyerek olyan megjegyzéseket tett, hogy több támadó is lehetett és nem feketék voltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről