Zöld utat kaphat az iraki alkotmány

Vágólapra másolva!
Kölcsönös engedményekkel járó megegyezés körvonalazódik az ideiglenes iraki alkotmány körüli kötélhúzásban: Mohamed Bahr al-Ulum, az Egyesült Államok által beiktatott átmeneti kormányzótanács soros elnöke szombaton bejelentette, hogy találtak egy olyan lehetőséget, amely egyaránt szavatolja a kisebbségek és a lakosság többségét alkotó síiták jogait.
Vágólapra másolva!

A megegyezés esélyéről az al-Dzsazíra arab hírtévé számolt be azután, hogy a síita al-Ulum találkozott Ali asz-Szisztáni nagyajatolláhnak, az iraki síiták legmagasabb vallási méltóságának fiával. A megoldás részletei még nem ismertek - tette hozzá az al-Dzsazíra.

Az alkotmány péntekre tervezett ünnepélyes aláírását az utolsó pillanatban elhalasztották, mert síita források szerint a kurdok garanciát követeltek arra, hogy a majdani állandó alkotmány - amelyet egy jövőre tartandó népszavazáson fogadnának el az ideiglenes alaptörvény szerint - érintetlenül hagyja a három tartományból álló szinte teljesen független kurd övezetet Észak-Irakban. Emiatt keresztül akarták vinni, hogy kétharmados többséggel három tetszés szerinti tartományban mindenkor meg lehessen akadályozni bármely alkotmánymódosítást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről