Megtalálták Hitler náci pártjának alapítási jegyzőkönyvét

Vágólapra másolva!
Egy amerikai asszony - akinek apja katonaként került Németországba a II. világháború végén - családi levelei között találták meg a német nemzetiszocialista párt (NSDAP) megalapításáról készült, eredeti, kézzel írt jegyzőkönyvet. Ebből kiderült, hogy a párt hivatalos megalapítása a történészek által eddig elfogadotthoz képest fél évvel később történt.
Vágólapra másolva!

A dokumentum a véletlen folytán Fritz Glunk német kiadóhoz került, aki, miután hitelességét ellenőriztette a müncheni legújabb kori történelmi intézettel, néhány részletet publikált belőle a Die Gazette című politikai-kulturális folyóiratban. Ebből idézett a milánói Corriere della Sera című napilap.

"Ma, 1925. augusztus 21-én a Schellingstrasse 50-ben megtartott ülésen határozat született a Német Nemzeti Szocialista Munkások Ligájának megalakításáról, müncheni székhellyel. Hét résztvevője jóváhagyta és aláírta a szabályzatát. Végső formába való öntéséig, amely az 1926. januárra tervezett közgyűlés feladata lesz, az egyhangúlag megválasztott ügyvezető tanács vezeti. Elnöke Adolf Hitler úr, író, müncheni, Thierschstrasse 41/I alatti lakos. Pénztárosa Franz Xaver Schwarz úr, nyugdíjas közigazgatási felügyelő. Titkára Hermann Schneider úr, megbízásra váró diplomata" - szól az egyik részlet a jegyzőkönyvből.

A hitlerista párt születésének eredeti jegyzőkönyv mellett, amelynek gépelt változatát a német szövetségi archívum őrzi, az összesen 50 oldalból álló dokumentáció, amelynek Glunk a Müncheni füzetek nevet adta, új információkat is tartalmaz. "Inkább pártnaplóféle, amelyet a müncheni székházban gondoztak, és amelybe belekerültek a vezetés üléseinek jegyzőkönyvei, Hitler és más vezetők beszédeinek összefoglalói" - idézi Glunkot az olasz lap. Ezek között van egy beszéd jegyzőkönyve is, amelyet a jövendő Führer tartott 1927-ben, és amelyben arról beszélt, hogy mennyire szereti Münchent, és kifejezte reményét, hogy a város lesz a "mozgalom Mekkája." Vagy egy 1925. augusztus 4-i, szűk körű ülésé, ahol Hitler megfogalmazta, hogy mit vár el a NSDAP jövendő képviselőitől, akinek "nem pozitív együttműködőknek kell lenniük, hanem a nemzeti szocialista eszme valódi hordozóinak".

Az anyagban található Joseph Goebbelsnek, Berlin gauleiterének (kormányzójának), a jövendő propagandaminiszternek, valamint Alfred Rosenbergnek, a nácizmus ideológusának felszólalása. A Ruhr-vidéken szerzett tapasztalatok alapján Goebbels kifejtette. "A terrort nem a tartalmával való konfrontációval, hanem ellenterrorral lehet legyőzni." Rosenberg pedig hangsúlyozta, hogy "amikor kialakul egy életerős hullám, ezt csak egy különleges vezér szava indíthatja el".

Bár a történészek a náci párt alakításának igazi dátumát 1925. február 27-re teszik, amikor Hitler a müncheni Bürgerbraukeller sörpincében tartott beszédet, a hivatalos megalakulásra a jegyzőkönyv szerint csak közel hat hónappal később került sor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!