Blair támogatja Saron szétválasztási tervét

Vágólapra másolva!
Támogatásáról biztosította Tony Blair brit kormányfő Ariel Saron izraeli miniszterelnök - zsidó telepek felszámolását célzó - "szétválasztási tervét" - közölték izraeli források. A terv egy palesztin állam létrejöttét szorgalmazná Ciszjordánia és a Gázai övezet területén.
Vágólapra másolva!

Saron hivatalának szerdai közleménye szerint a brit kormányfő izraeli kollégájával folytatott telefonbeszélgetése során biztosította támogatásáról a tervet, valamint az "Izrael által tett lépéseket". Blair megígérte, hogy segít megszerezni a nemzetközi közösség támogatását a tervhez - tette hozzá a dokumentum.

Saron hivatala szerint a két politikus megállapodott abban, hogy a jövő héten külön-külön lebonyolítandó washingtoni útjuk után is kapcsolatban maradnak. A brit miniszterelnöki hivatal nem volt hajlandó kommentálni a telefonbeszélgetés hírét, de annyit megerősített: London támogatna egy olyan szétválasztási elképzelést, amely illeszkedne az útitervként emlegetett, az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország által kidolgozott béketervhez.

Saron "szétválasztási tervként" emlegeti azt az elképzelését, amely szerint Izrael egyoldalúan felszámolná a Gázai övezetben lévő zsidó telepeket, valamint négy ciszjordániai zsidó telepet.

Az útiterv az izraeli telepestevékenység teljes megszüntetését és a 2001 óta épített zsidó telepek teljes felszámolását írja elő Izraelnek. E terv szerint 2005-ig létre kellene jönnie egy szuverén palesztin államnak Ciszjordánia és a Gázai övezet területén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!