A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szaúd-Arábia nem biztonságos az amerikaiak számára

Vágólapra másolva!
Hazatérésre szólította fel a Szaúd-Arábiában tartózkodó amerikai állampolgárokat hétfőn az Egyesült Államok rijádi nagykövete, miután két nappal ezelőtt öt nyugati személy vesztette életét egy fegyveres támadásban a Vörös-tenger partján fekvő Janbuban.
Vágólapra másolva!

James C. Oberwetter nagykövet találkozóra hívta az olajipari központnak számító Janbuban tartózkodó amerikaiakat egy helyi szállodába, amelynek lövedékektől lyuggatott homlokzata még őrizte a szombati terrortámadás nyomait. A résztvevők szerint a nagykövet üzenete világos volt: az Egyesült Államok itt nem tudja biztosítani a védelmüket. A találkozón újságírók nem vehettek részt, de későbbi sajtótájékoztatóján Oberwetter megerősítette, hogy a megbeszélés résztvevőit az ország elhagyására szólította fel.

Szombaton négy merénylő rontott be az olajipari létesítményeket működtető ABB-Lummus cég irodájába, és vaktában lövöldözni kezdtek. Az egyik áldozat - egy amerikai - holttestét egy autó után kötve vonszolták végig az utcán, és a helyi középiskola tanulóit fegyverrel kényszerítettek arra, hogy a "menetet" végignézzék.

A merényletben két amerikai, két brit, egy ausztrál és egy szaúdi állampolgár vesztette életét. A szaúdi rendőrség megölte a négy helyi támadót, akik - a védelmi erők állítása szerint - fivérek voltak.
Lisa Swenarski, az Egyesült Államok szaúdi követségének szóvivője megerősítette, hogy az egyik holttestet "súlyosan megcsonkították".

A történtek után az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége mozgásuk korlátozására utasította diplomatáit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!