Zűrzavar volt a személyik miatt a brit határon

Vágólapra másolva!
Zűrzavart okozott a brit határon, hogy sok új EU-tagállam polgára személyi igazolvánnyal akart beutazni a szigetországba. A brit belügyminisztérium szerint nem lehet beutazni személyivel Nagy-Britanniába, mások szerint viszont csak ajánlották a britek, hogy lehetőleg ne az adatokat angolul nem tartalmazó iratokkal utazzanak be hozzájuk.
Vágólapra másolva!

Hétfői brit sajtójelentés szerint zűrzavart okozott a brit határátkelőknél, hogy az új EU-tagállamok polgárai országaik londoni nagykövetségétől úgy értesültek: személyi igazolvánnyal is beléphetnek brit területre. A londoni magyar főkonzul mindazonáltal megerősítette, hogy az érvényes jogszabályok értelmében személyi igazolvánnyal is be lehet utazni Nagy-Britanniába.

A The Sun, a legbefolyásosabb brit bulvárlap, amely hétfőn az új EU-országokból előző nap érkezett "bevándorlókról" közölt riportot, azt írta: indulatos jelenetek zajlottak le már a csatorna calais-i oldalán, mert a brit bevándorlási hivatalnak a francia oldalra telepített beléptető tisztjei nem akarták beengedni a csak személyi igazolványaikkal utazó kelet-európaiakat. A kelet-európai beutazók viszont azt mondták, követségeik tájékoztatása szerint Nagy-Britanniába az új tagállamokból a csatlakozás után személyi igazolvánnyal is be lehet lépni.

A brit bevándorlási hivatal tisztségviselői "némi magasabb szintű egyeztetés után" végül beengedték az útlevél nélküli utazókat, de a hivatal egy név nélkül idézett alkalmazottja azt mondta: "egyértelműen nem felel meg a valóságnak az", hogy Nagy-Britanniába személyi igazolvánnyal is be lehet utazni - írta a The Sun. A hétfői nagy-britanniai munkaszüneti napon ügyeletet tartó belügyminisztériumi sajtószóvivő is hasonlóképp nyilatkozott az MTI-nek.

Hétfőn este azonban Abelovszky György londoni magyar főkonzul az MTI-nek azt mondta: a Nagy-Britanniában is hatályos jogszabályok értelmében az EU-országok állampolgárai érvényes útlevéllel vagy érvényes személyazonossági igazolvánnyal léphetnek be egymás területére. Ezt a csatlakozással kapcsolatban tartott számos konzultáción a brit bevándorlási hivatal mint a belügyminisztérium határőrizeti szerve többször megerősítette - tette hozzá.

A brit BM az elmúlt hetekben csak annyit kért a csatlakozó országok nagykövetségeitől, hogy hívják fel állampolgáraik figyelmét: régi típusú, az adatokat angolul nem tartalmazó személyi igazolvánnyal lehetőleg ne utazzanak be, mert ennek ellenőrzése torlódást okozhat a határon - mondta Abelovszky György, aki azt is elmondta, hogy bevándorlási illetékesektől származó hétfő esti értesülései szerint aznap folyamatos volt az új EU-tagországok személyi igazolvánnyal érkező polgárainak beléptetése a brit határátkelőkön.

A főkonzul szerint mindazonáltal a brit hatóságok továbbra is az útlevelet ajánlják legcélszerűbb útiokmányként a beutazáshoz. Nagy-Britannia nem részese az uniós belső határellenőrzést felszámoló schengeni egyezménynek, és határátkelőin minden belépőt ellenőriz. Az EU-tagállamokból érkezők azonban külön folyosón léphetnek be, és - jóllehet okmányaikat fel kell mutatniuk - őket nem vetik alá részletes kihallgatásnak a beutazás céljáról, ahogy azt az unión kívülről jövő utasokkal teszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!