A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Állítólag al-Kaida-beszállítót is foglalkoztat az USA

Vágólapra másolva!
Állítólag az amerikaiaknak is szállít Irakban Victor Bout hírhedt fegyverkereskedő egyik légifuvarozó társasága - írja a Financial Times. Az orosz származású Bout rossz hírét annak köszönheti, hogy különböző, szankciók alatt álló afrikai államokba csempészett fegyvert, például Charles Taylor volt libériai diktátornak, de neve felmerült mint az al-Kaida és a tálibok fegyverellátója is. Libériai szerepe miatt vagyonának befagyasztását szeretné elérni az ENSZ, ám az USA és a britek ezt ellenzik.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok szeretne egy hírhedt fegyverkereskedőt megmenteni attól, hogy különböző szankciókkal sújtsa az ENSZ - írja a Financial Times. A férfi és vállalkozásai ENSZ-szankciók alá helyezést a franciák kezdeményezték, ám az USA és a britek is amellett lobbiznak, hogy megússza a büntetést. Ennek állítólag az az oka, hogy Irakban az Egyesült Államok is igénybe veszi egyik légifuvarozó cégét.

Az ENSZ egy olyan lista összeállítását tervezi, amelyen azokat a személyeket szerepeltetik, akik kapcsolatban álltak Charles Taylor elűzött libériai diktátorral. A volt libériai diktátornak, családtagjainak és üzletfeleinek egy márciusi ENSZ-határozat szerint befagyasztanák a vagyonát, hogy ne használhassanak fel "sikkasztott pénzeket és vagyont, a béke és a stabilitás helyreállításába való beavatkozásra Libériában és térségben".

A szóban forgó fegyvercsempész Victor Bout, egykori állítólagos KGB-tiszt, akit 2000-ben úgy jellemzett a brit külügyminisztérium Afrikáért felelős minisztere, mint "a fő szankciómegsértő és... a halál kereskedője". Bout állítólag különböző afrikai országok konfliktusban álló kormányainak, (például a Taylor-féle Libériának) vagy éppen kormányellenes lázadóinak (például Angolában és Sierra Leonéban) is szállított fegyvereket, illegális tevékenységét pedig légifuvarozási vállalkozásaival igyekszik leplezni. Neve felmerült mint az afganisztáni tálibok és az al-Kaida egyik volt fegyverszállítója is.

Nyugati diplomaták számára készült jelentések szerint azonban az iraki amerikai erőknek is szállít egy légifuvarozó társaság, amelyben érdekelt a libériai szerepe miatt már lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Bout - írja a Financial Times. Ezt egy volt ENSZ-alkalmazott is megerősítette. Más diplomáciai források arról számoltak be, hogy Bout neve eredetileg szerepelt a britek által az ENSZ részére összeállított előzetes listán, ám amerikai nyomásra lekerült, mivel "Irakban alkalmazzák". Ugyanakkor egy volt ENSZ-nyomozó szerint kétséges, hogy Bout jelentős szerepet játszana az iraki szállításokban

Amerikai és brit hivatalos források ugyanakkor tagadták, hogy tudnának Bout iraki szerepéről. Egy brit tisztviselő szerint a múltban is támogatták és a jövőben is támogatni fogják a nemzetközi erőfeszítéseket Bout illegális tevékenységének megakadályozására, megjegyezve, hogy már eddig is lakhelyelhagyási tilalom alatt áll a fegyverkereskedő, és nemzetközi elfogatóparancs van kiadva ellene.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!